Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Cars 24 okt 2019

‘Tesla lanceert vroege versie ‘Full Self-Driving’ feature nog dit jaar’

Tesla gaat mogelijk bepaalde klanten een vroege versie van de volledige Full Self-Driving (FSD) functie aanbieden voor het einde van dit jaar. Dat meldt CEO Elon Musk tijdens een gesprek met investeerders, waarbij hij wel meldde dat hij dit nog niet “met zekerheid” kon zeggen. Vooralsnog ligt het bedrijf op schema.

De Full Self-Driving mode moet ervoor zorgen dat de auto’s van Tesla volledig uit zichzelf kunnen rijden. De mensen die eind dit jaar nog mogelijk toegang krijgen tot een vroege versie van die functie, zullen onderdeel zijn van een beperkte beta test.

Tesla rijdt volledig zelf (maar sta wel paraat)

Tijdens het gesprek liet Elon Musk weten dat de Full Self-Drive functie ervoor moet zorgen dat de auto je van A naar B brengt zonder dat je daarbij hoeft in te grijpen. Zo is het volgens de CEO mogelijk om van je huis naar je werk gereden te worden door je Tesla, zonder dat er enige actie is vereist. Maar mensen hoeven niet te verwachten dat ze een krantje kunnen lezen achter stuur of hun Instagram-feed kunnen doorspitten. Bestuurders moeten volgens Elon Musk nog steeds paraat staan om in te grijpen wanneer de auto tegen een probleem aanloopt.

Musk vertelt dat Tesla Autopilot met deze functie ook op hoge snelheid kan handelen. In de V10 versie van de software introduceerde het bedrijf de Smart Summon functie, dat ervoor zorgt dat de auto op lage snelheid kan handelen. Denk hierbij aan het uitrijden van een parkeervak en het voorrijden voor de bestuurder. Of die functie op dit moment werkt, is gezien de klachten van gebruikers, nog maar de vraag.

Tesla Model 3 review interieur
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het enige punt waar volgens Tesla nog aan gewerkt moet worden zijn situatie op gemiddelde snelheid. Daar heeft de auto op dit moment nog redelijk wat moeite mee. Niet gek ook gezien het feit dat in deze situaties je het vaakst tegen verkeersborden, verkeerslichten, rotondes en kruisingen aanloopt.

FSD en productie Model Y in 2020

De volledige Full Self-Drive functie moet halverwege 2020 het daglicht zien. Tesla maakte dat eerder dit jaar al bekend en dat is de deadline die nog steeds op de planning staat. Met de komst van een vroege versie, voor een select groepje gebruikers, lijkt het bedrijf ervoor te willen zorgen om kleine softwarefouten uit het systeem te halen. Hierdoor kan het zo zijn dat Tesla een punt bereikt waarbij de bestuurder helemaal geen aandacht meer op de weg hoeft te leggen, maar dat de auto zo goed als zelf naar de bestemming kan rijden. Of dat in de praktijk ook het geval zal zijn is overigens nog maar de vraag.

Wat wel een zekerheid is, is het feit dat Tesla voor op schema ligt met de Model Y. De auto werd in maart dit jaar geïntroduceerd en zou oorspronkelijk in de herfst van 2020 in productie gaan. De fabrikant laat inmiddels weten dat de auto al in de zomer van 2020 in productie gaat. Benieuwd wat de auto te bieden heeft? Check dan hier nog even ons artikel over de onthulling!

Reageer op artikel:
‘Tesla lanceert vroege versie ‘Full Self-Driving’ feature nog dit jaar’
Sluiten