Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 13 nov 2018

Tesla Model 3 wint prestigieuze race (maar verliest om bizarre reden)

Steeds meer consumenten krijgen de Tesla Model 3 in handen. Althans, de sleutel er van. Dat betekent niet alleen dat je de bolide vaker op straat gaat zien, maar ook tijdens races op het circuit. Daar is het elektrische monster een goede kanshebber, zo bleek onlangs.

Tesla Model 3 wint prestigieuze race..

De sedan van Elon Musk deed namelijk onlangs mee met een prestigieuze race, de Global Time Attack Super Lap. De betaalbare Tesla scheurde over het circuit van Butonwillow en belandde zelfs op het podium. Met een keurige tijd van 2:00.78 en Cameron Rogers achter het stuur eindigde de Model 3 op de tweede plek in zijn klasse.

Netjes! Sterker nog, onofficieel heeft de auto zelfs de eerste plek weten in te pikken. Die tijd werd echter gereden door Sasha Anis, een coureur die niet officieel stond ingeschreven voor de Global Time Attack Super Lap. Die tijd telde dus helaas niet.

Daar blijft de pech echter niet bij. Ondanks dat de Tesla Model 3 een onofficiële eerste en een officiële tweede plek in nam, kwam Cameron Rogers niet op het podium te staan. Oftewel, geen eremetaal voor de Tesla Model 3.

Plottwist: concurrenten in benzineslurpende bolides waren het er niet mee eens dat de Tesla mee mocht doen. Op verzoek van andere coureurs werd de Model 3 gediskwalificeerd. De lijst met toegestane brandstoffen werd doorgespit door de concurrentie, waarbij één detail opeens opviel: elektriciteit stond er niet tussen!

De lijst was eigenlijk achterhaald. Hybride auto’s waren wel toegestaan. Oftewel, het leek meer dan logisch dat ook volledig elektrische racemonsters het circuit op mochten. Maar ja, regels zijn regels, dus de coureurs konden daar (vrij kinderachtig) een punt van maken.

… Maar werd van het podium getrokken

Het eindresultaat was dat de Tesla uit de eindklassering geschrapt werd. Flauw, want de regels verplichten enkel dat een auto deels op traditionele brandstof moet rijden om het gebruik van bijzondere brandstoffen te voorkomen. Die regel is er dus niet om elektriciteit te verbieden. Anders zouden hybride modellen er ook niet op staan.

Toch kon de teleurgestelde concurrentie er geniepig gebruik van maken. Check vooral even minuut 17:20 in de onderstaande video. Daar zie je hoe de Tesla-coureur van het podium wordt gehaald. Het publiek is het er duidelijk niet mee eens. Pijnlijk.

Dat vond de organisatie blijkbaar ook. Die lieten achteraf weten er erg van te balen, en gaven aan dat ze juist wilden dat Tesla‘s mee zouden doen aan de race. Ze voorzagen echter niet dat coureurs op deze manier de regels zouden inzetten. Één ding is zeker: het reglement wordt razend snel aangepast.

Manners

Reageer op artikel:
Tesla Model 3 wint prestigieuze race (maar verliest om bizarre reden)
Sluiten