[REVIEW] Zes redenen om de Tesla Model 3 (niet) te kopen

Tesla Model 3 kopen: nooit meer range anxiety

Het is hét bezwaar van tegenstanders van elektrisch rijden: range anxiety. De constante angst ergens te stranden met een lege accu. Daar heb ik in de Model 3 in ieder geval geen last meer van.

Enerzijds komt dat omdat de range lekker hoog is. De door mij geteste Long Range-variant komt op papier 560 kilometer ver. In de praktijk ligt dat getal – afhankelijk van de omstandigheden – meer in de buurt van de 400 kilometer. Nog steeds ruim voldoende voor woon-werkverkeer. Als je ‘m elke avond aan de lader gooit, zul je in het dagelijks gebruik bijna nooit problemen hebben.

Tesla Model 3 review laden
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Bron: Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Mocht het t√≥ch misgaan, dan bieden Tesla’s Superchargers uitkomst. Die snelladers zijn vooral bedoeld voor noodgevallen of voor als je op reis gaat. Superchargers liggen altijd op een locatie waar je rustig kunt werken of eten terwijl je auto laadt. Vaak naast een Van der Valk hotel in Nederland. Een stuk fijner dan de gemiddelde Fastned-lader bij een benzinestation.

Nadenken over wanneer je wilt laden is ook niet nodig. Als je via de ingebouwde navigatie een trip plant en daar niet genoeg accucapaciteit voor hebt, stuurt hij je automatisch langs een Supercharger. Daarbij krijg je meteen te zien hoe lang je moet laden en hoe laat je op de eindbestemming aankomt.

Tesla Model 3 review supercharger
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Erg veel extra tijd kost het laden ook niet: volgens Tesla kun je bij een lange afstand rekenen op 2,5 uur rijden en 30 minuten laden. Heb ik niet geprobeerd, maar op basis van mijn ervaring op kortere afstanden vermoed ik dat dat moet lukken. Bovendien worden die tijden alleen maar beter. De meeste Superchargers hebben nu een piekvermogen van 120kW. De Model 3 is echter al klaar voor 200kW. V3 Superchargers met een piekvermogen van 250kW staan inmiddels op de planning. De bestaande V2 Superchargers worden ook sneller: die krijgen binnenkort een bump naar 150kW. Wie weet wat ome Elon in de toekomst nog in de planning heeft.

Tesla Model 3 review laden
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)
Reageer op artikel:
[REVIEW] Zes redenen om de Tesla Model 3 (niet) te kopen
Sluiten