Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 10 okt 2018

Tesla Model 3 is de veiligste auto op de planeet

Hoewel Tesla vaak wat probleempjes lijkt te hebben als het aankomt op de productie van zijn auto’s, zorgen ze er wel voor dat de auto’s die wel de fabriek uitrollen ontzettend veilig zijn om in te rijden. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) test elk jaar weer nieuwe auto’s om te kijken hoe groot de kans is op ernstige verwondingen, mocht er een ongeluk gebeuren. Na het testen van de Tesla Model 3 mocht de auto de nummer één plek innemen en werd hij uitgeroepen tot het voertuig met de kleinste kans om erin verwond te raken.

Tesla Model 3 boven Model S en X

De Model 3 bleek de veiligste auto te zijn die de NHTSA ooit heeft getest en verstoot met zijn eerste plek de Tesla Model S en Model X naar de tweede en derde plek. Wat je dus ook over Tesla te zeggen hebt, qua veiligheid doen ze het goed. De Model 3 scoorde zelfs vijf sterren in iedere categorie en subcategorie, wat de hoogst mogelijke score is. Als we kijken naar de grafiek zien we dat de kans op verwondingen in de Model 3 onder de zes procent ligt, terwijl dit in de Model S en X iets boven de 6 procent ligt. In de test werd gekeken naar een Model 3 Long Range met een motor aan de achterkant. Volgens Tesla zouden andere modellen echter even veilig zijn.Tesla Model 3 veiligheid

Veilig door laag zwaartepunt

De reden dat de Model 3 zo veilig is, zou naast de 50/50 gewichtsverdeling, te danken zijn aan het lage zwaartepunt van de auto. Het zwaarste component, in dit geval de batterij, zit in de vloer verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de auto stabieler op de weg staat en dat de kans kleiner wordt wordt dat de EV gaat kantelen bij een ongeluk. De motor achterin zou ook iets meer naar voren zijn geplaatst om voor een betere stabiliteit te zorgen.

Tesla Model 3 crashtest

Extra veilig met autopilot

Uiteraard is de auto verder ook uitgerust met airbags, gordels en een innovatief en state of the art ontwerp als het gaat om het design van de kreukelzones. Tesla geeft aan dat de software in de auto zelf ook meehelpt aan de veiligheid, hoewel deze niet werd meegenomen in de NHTSA test. Autopilot zou er in het bijzonder voor zorgen dat je veiliger in de auto zit, hoewel we weten dat het dan soms toch nog steeds mis kan gaan. Gelukkig zit je alsnog behoorlijk veilig in de auto, zelfs als er een ongeluk plaatsvindt.

De test is des te meer reden om voor de Tesla Model 3 te gaan. Maar om zo’n Model 3 te bemachtigen, moet je helaas toch wel redelijk veel geduld hebben. Hoewel het weer wat beter leek te gaan met de productie van de Tesla EV, blijkt de automaker toch weer zijn productiedoelen niet te hebben gehaald.

Tesla

Reageer op artikel:
Tesla Model 3 is de veiligste auto op de planeet
Sluiten