Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 24 jan 2019

Boeven vangen met Musk: Tesla Model S wordt ingezet als politieauto

Elon Musk denkt groter dan enkel Tesla. De excentrieke miljardair wil een elektrische revolutie in de autoindustrie teweeg brengen. Of het nou Tesla is of een grote concurrent is. De ondernemer is al ver, want elektrische auto’s evenaren op steeds meer vlakken hun benzine-slurpende collega’s.

Tesla Model S als politieauto

Dat zie je ook steeds vaker terug in de praktijk. Zo heeft de politie van Fremont (Californië) een Tesla Model S toegevoegd aan hun wagenpark. De in het blauw gehulde mannen en vrouwen maken op jaarbasis behoorlijk wat kilometers, dus elke Tesla die aangeschaft wordt maakt een groot verschil voor het milieu.

Dat is ook direct de hoofdreden die de politie van Fremont noemt voor het aanschaffen van de strakke bolide. Het gaat om een Model S 85 uit 2014, om precies te zijn. De Amerikaanse boeven moeten zich dus extra snel uit de voeten maken.

Tesla Elon Musk Politieauto

Sneller dan Nederlandse politie?

De Model S mag dan al lang niet meer de snelste Tesla zijn, maar de auto is nog steeds zeer rap op de eerste meters. De Model S 85 zit met een seconde of vijf al met gemak op de 100 kilometer per uur. Niet verkeerd!

Daarbij kijken we even naar de Nederlandse politie, die als interventieauto meestal een Audi A6 inzet. Die auto heeft er 6,6 seconden voor nodig om de 100 kilometer per uur aan te tikken. Zelfs een standaard en gedateerde Tesla is dus nog sneller dan de snelste Nederlandse politieauto.

Althans, op die eerste paar meetrs. De topsnelheid van de Audi A6 ligt op 250 kilometer, waar de Model S 85 met moeite de 230 kilometer per uur aan tikt. Qua topsnelheid moet de elektrische auto het dus nog afleggen tegenover wat er nu rondrijdt in Nederland.

Goedkoper

Allemaal leuk en aardig, maar voor de politie van Fremont is het ook vooral een mooie manier om geld te besparen. Het kostte zo’n 65.000 dollar om de Model S 85 aan te schaffen en om te bouwen naar een politiewagen. Dat is 25.000 meer dan de Ford Explorer waarvoor ze normaal gaan.

De clue zit ‘m in het verbruik van brandstof: een Ford Explorer is in zijn leven goed voor 32.000 dollar aan brandstof. Oftewel, de Tesla is uiteindelijk goedkoper. Zeker gezien de Nederlandse brandstofprijzen is de Tesla dus ook wellicht een interessante optie voor de Nederlandse politie.

SFGATE

Reageer op artikel:
Boeven vangen met Musk: Tesla Model S wordt ingezet als politieauto
Sluiten