Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 23 jan 2019

Deze Chinese Tesla Model X kopie is bizar schaamteloos

Elon Musk is al lang niet meer de enige ondernemer die de elektrische toekomst van de autoindustrie dichterbij brengt. Tesla heeft een schokgolf veroorzaakt die alleen al in China gigantisch is. Daar zijn meer dan 500 autofabrikanten die zich puur op elektrische auto’s focussen. Maak kennis met Xpeng, een merk dat net iets te geïnspireerd is door de Tesla Model X.

Xpeng G3: Tesla Model X killer?

Musk zal er overigens niet om rouwen dat andere fabrikanten Tesla achterna gaan. Hij is daarmee juist in zijn doel geslaagd: de elektrische revolutie in de automarkt versnellen. Dat hogere doel is voor hem belangrijker dan Tesla zelf.

China staat lang niet alleen als het om smartphones gaat bekend om zijn copycats. Het Chinese merk Xpeng heeft de Xpeng G3 onthuld, een elektrische bolide die verdacht veel weg heeft van de Tesla Model X. Je kunt er niet omheen: dit is een regelrechte kopie.

Nu zijn er hands-on video’s en foto’s van de Chinese auto opgedoken, zodat wij ook vanuit Nederland mee kunnen kijken. Men overdreef niet: dit is een schaamteloze kopie van het werk van Musk. Van de details in het interieur tot de afwerking aan de achterkant.

Hier is bijvoorbeeld de achterkant van de Xpeng G3:

En dit is de achterkant van de Tesla Model X:

Je kunt nog meer overeenkomsten spotten in het interieur, hier is de Xpeng G3:

En dit is het interieur van de Tesla Model X:

Dit is de voorkant van de Xpeng G3:

En dit is de voorkant van de Tesla Model X:

Niet helemaal gelukt

Duidelijke zaak dus. Opvallend genoeg weet de Chinese fabrikant niet op elk vlak de afwerking van Tesla te benaderen. De finesse en jaren aan in-house technologische ontwikkeling van de autofabrikant is niet simpelweg vanaf wat foto’s na te maken. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de deurklinken:

Tesla Model X Xpeng G3

De video claimt zelfs dat de Xpeng G3 een ware Tesla-killer wordt. Dat zal wel meevallen, als we naar alle vorige Chinese kopieën kijken. Een design overnemen is een ding, maar onder de motorkap is de kans gering dat Xpeng ook de rijprestaties van de Model X weet te evenaren. Dat is echter een kwestie van afwachten.. In de tussentijd zullen honderden andere Chinese fabrikanten ongetwijfeld hun eigen poging doen.

Jalopnik

Reageer op artikel:
Deze Chinese Tesla Model X kopie is bizar schaamteloos
Sluiten