Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 14 feb 2018

Hilarisch: Jeremy Clarkson stapt jaren na rechtszaak toch weer in Tesla Model X

Jeremy Clarkson van Top Gear en Tesla hebben een wat turbulente relatie. De presentator testte in 2008 Tesla’s Roadster en kwam tot de conclusie dat de auto maar een rijbereik had van 88 km in plaats van de de geclaimde 321 km. Hierop werd de presentator door Tesla aangeklaagd en Clarkson zweerde Tesla af voor het leven. Of toch niet.. In zijn programma The Grand Tour gaat hij toch weer aan de haal met een Model X. Deze keer wordt hij echter wel nauwlettend in de gaten gehouden.

Aangeklaagd maar geen straf

In de bewuste Top Gear aflevering ziet het er in het begin nog rooskleurig uit voor de Roadster. De EV maakt korte metten met een Lotus Elise, maar tegen het einde is Clarkson toch niet onder de indruk van het geleverde rijbereik. Hierop werd hij dus aangeklaagd door Tesla, aangezien zijn review negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de automaker. Clarkson kwam er uiteindelijk zonder kleerscheuren vanaf. De rechter zou  namelijk bepaald hebben dat kijkers heus wel wisten dat het verminderde rijbereik te wijten was aan de extreme omstandigheden van  Clarkson’s testen. Ze zouden weten dat het uiteindelijke resultaat  niet een weerspiegeling is van hoe de auto zich in het dagelijks leven gedraagt.

Tesla Model X Jeremy Clarkson

Tesla kan niet langer genegeerd worden

Clarkson besloot hierop nooit meer iets met Tesla te maken te hebben, maar geeft nu aan dat het bedrijf  dusdanig ver is gekomen dat hij ze niet langer kon negeren. De Model X krijgt gelukkig een wat milder oordeel van de presentator. HIj begint met het showen van de verschillende features, zoals de Autopilot op de snelweg en het grote display op het dashboard. Vervolgens neemt de Model X het op tegen een Audi R8 V10 in een drag race.

Jeremy Clarkson in Model X

Review met juridisch team

Al met al krijgt de Model X een positief oordeel van Clarkson, hoewel hij toch wel wat aanmerkingen heeft. Om een nieuwe rechtszaak te voorkomen zijn er deze keer echter maatregelen getroffen. De presentator mag deze keer namelijk niet in zijn eentje de capaciteiten van de Tesla onder de loep nemen, maar moet het juridische team van The Grand Tour ook meenemen in de auto. Op deze manier kunnen ze precies checken of alles wat hij zegt wel klopt en kan.

Model X ook beperkt rijbereik

Weer is Clarkson van mening dat de auto niet het rijbereik levert dat door Tesla wordt geclaimd en hij maakt zich zorgen over de batterij, die mogelijk vlam zou kunnen vatten. Onder invloed van het juridische team moet hij duidelijk uitleggen waarom hij vindt dat de auto iets te breed is. Uiteindelijk komt hij met een conclusie waarvoor je gelukkig niet aangeklaagd kan worden. De Model X zou namelijk misschien toch iets te duur zijn.

Tesla’s Model X wordt door automakers vaak gebruikt als de auto om hun nieuwe modellen mee te vergelijken. Zo zou de Chinese startup Nio komen met een eigen elektrische auto met meer features dan de Model X, maar met een lager prijskaartje.

Jalopnik

Reageer op artikel:
Hilarisch: Jeremy Clarkson stapt jaren na rechtszaak toch weer in Tesla Model X
Sluiten