Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 31 jan 2019

Tesla onthult plannen voor productie Tesla Model Y

Elon Musk heeft het al sinds 2015 over de Tesla Model Y, de elektrische SUV. In 2020, vijf jaar later, is het dan eindelijk zover. Dan begint de massaproductie van de langverwachte bolide. Dat heeft Tesla tegenover investeerders bekend gemaakt.

Tesla Model Y in 2020

De ambitieuze autofabrikant begint dit jaar met het produceren en samenstellen van de apparatuur die benodigd is voor de productie. Tesla heeft nog steeds geen prototype van de Model Y getoond, dus het design blijft voorlopig nog een geheim.

In tegenstelling tot de andere elektrische auto’s van het merk, wordt de Model Y hoogstwaarschijnlijk geproduceerd in de gigafactory in Nevada. Dat heeft Musk bevestigd. De miljardair is, zoals altijd, ontzettend optimistisch.

Tesla Model Y

Voordelen

Hij voorspelt dat de verkoopaantallen van de Tesla Model Y significant hoger zullen liggen dan de verkoopaantallen van de Tesla Model 3. Ook zullen de kosten van de productielijn van de Model Y volgens de ondernemer substantieel lager liggen dan de Model 3. Beide auto’s worden op hetzelfde platform gebouwd, en de Model Y deelt 75 procent van zijn componenten met de Model 3.

Daarnaast zal de productie ook sneller opgevoerd kunnen worden, waardoor Tesla hopelijk niet tegen dezelfde problemen aanloopt als begin vorig jaar. Door de Model Y in de gigantische fabriek te produceren zijn de risico’s kleiner en hoeven onderdelen niet van Nevada naar Californië vervoerd te worden.

“Dit jaar wordt echt een fantastisch jaar voor Tesla. De Model 3 wordt een wereldwijde speler, de winstgevendheid van onze business zal substantieel omhoog gaan, onze nieuwe gigafactory in Shanghai zal beginnen met de productie van auto’s en we beginnen de tooling voor de Model Y productie.”

Het wordt dus een spannend jaar voor Tesla. Op papier ziet alles er goed uit, maar ondertussen kennen we de gevolgen van het extreme optimisme van Musk. Het zou niet de eerste keer zijn dat deadlines opgeschoven moeten worden. Hoe dan ook kun je er niet omheen dat de autofabrikant potentieel goud in handen heeft.

Reageer op artikel:
Tesla onthult plannen voor productie Tesla Model Y
Sluiten