Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 7 mei 2018

Tesla zit weer op het rechte pad, maar er zijn overal problemen

Vorig jaar grapte Elon Musk half met de woorden “Welcome to production hell” toen de verkoop van de Tesla Model 3 eindelijk begon. Waarschijnlijk wist hij toen nog niet precies hoe groot deze hel uiteindelijk ging worden en Tesla heeft zich tot nu toe niet aan de productieplannen kunnen houden. Een faillissement lijkt op de loer te liggen. Toch houdt Musk het hoofd koel en in een nieuw rapport aan de investeerders laat hij weten dat de productie weer goed op gang is en dat het allemaal goed komt.

Productie Model 3 gaat weer goed

Musk geeft in het rapport aan dat het in april drie achtereenvolgende weken gelukt is om per week 2.000 exemplaren van de Model 3 uit de fabriek te laten rollen. Dat is in ieder geval al een goed teken en hopelijk zijn de productieproblemen nu voorbij. Tot nu toe hadden ze allerlei wilde plannen voor de productie, die achteraf toch niet helemaal haalbaar bleken.

Tesla Model 3

Deze keer is het menens

Tesla heeft al eerder voor grote problemen gestaan, maar het bedrijf lijkt een kat met negen levens te zijn. Deze keer zijn de problemen echter toch wel wat serieuzer, aangezien er nogal wat afhangt van het succes van de Model 3. De auto hoort de introductie van elektrisch rijden bij de massa te zijn en zou de weg moeten banen voor de aankomende Semi truck, Roadster en Model Y. Het stomme is dat de Model 3 op zich best succesvol is en behoorlijk wat mensen de auto hebben besteld. De Tesla’s moeten nu alleen nog geproduceerd worden om het geld voor de auto’s te kunnen innen.

Tesla Model 3 fans

Musk geeft aan dat als Tesla zich nu houdt aan de plannen, ze in het derde en vierde kwartaal van het jaar eindelijk weer winstgevend zullen zijn. Dat is goed nieuws, maar het belangrijke punt hier is wel “als ze zich aan hun plannen weten te houden”. In het verleden bleek dit nogal een lastige taak te zijn voor de automaker.

Andere Tesla problemen

Wat ook niet meehelpt is dat ze niet alleen problemen hebben met de Model 3. Er lijkt van alles tegelijkertijd op ze af te komen. Zo worden ze onderzocht in verband met een overleden Model X automobilist, die op de snelweg botste tegen de vangrail terwijl Autopilot aanstond. Ook zijn 123.000 Tesla Model S auto’s van voor 2016 teruggeroepen in verband met problemen. Daarnaast gaat het ook niet zo denderend met de verkoop van hun zonnepanelen en worden ze ook nog eens aangeklaagd in verband met racisme.

Ondanks al deze problemen, kijken mensen nog steeds op naar het bedrijf en zijn ze nog steeds onder de indruk van het design van de auto’s. De designer Belharmoudi Aziz spoort Tesla zelfs aan om ook boten te gaan produceren en helpt ze een handje met zijn Tesla E-Vision T concept.

Wired

Reageer op artikel:
Tesla zit weer op het rechte pad, maar er zijn overal problemen
Sluiten