Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 8 okt 2020

Tesla Roadster van SpaceX voor het eerst dicht bij Mars

Een auto in de ruimte schieten, wie heeft nu zo’n gek idee? Precies: Elon Musk. Zijn SpaceX bracht een Tesla Roadster in space.

Elon Musk kennen we als een van de meest prominente zakenmannen in de techwereld. Je kunt hem eigenlijk gewoon een geniale gek noemen. Hij combineerde de twee bedrijven in één bizarre missie: een Tesla naar Mars sturen. Nu is de auto die ‘bestuurd’ wordt door de pop Starman voor het eerst dicht bij de rode planeet. De Tesla Roadster is zelfs live te volgen op een speciale site.

Een Tesla in de ruimte

In de nacht van woensdag op donderdag was de Tesla voor het eerst ‘dicht bij’ Mars. De auto was op ongeveer 7,5 miljoen van de rode planeet. Volgens Musk moet de auto miljoenen jaren rond banen rond de zon maken. Dat doet de auto overigens niet zomaar. In de auto zit de pop Starman. Hij heeft een SpaceX-ruimtepak aan en de radio in de auto speelt Space Oddity af van David Bowie. In het dashboardkastje ligt bovendien het boek The Hitchhiker’s Guide tot the Galaxy.

De Tesla die eigendom is van Musk zelf, is in februari 2018 de ruimte ingeschoten. Het was natuurlijk een ideale pr-stunt aangezien het meeging op de allereerste vlucht van de Falcon-Heavy-raket. Door middel van een livestream kon de hele wereld de bijzondere reis van de auto volgen. Helaas werd de verbinding na vier uur verbroken. Gelukkig kun je die vier uur wel bekijken in het filmpje hieronder.

Projecten van SpaceX

Ondertussen is SpaceX bezig met nog een aantal projecten die wat serieuzer van aard zijn. Zo wil het samen met NASA naar de maan en over een tig jaar later zelfs naar Mars. De uiteindelijk bedoeling is om een kolonie op Mars te stichten. Tot die tijd moet er natuurlijk wel geld verdiend worden door het bedrijf. Dat doet het nu onder andere door satellieten voor verschillende bedrijven en overheden de ruimte in te brengen en via Starlink. Met dat laatste project brengt Musk honderden satellieten in de lucht om overal ter wereld internet aan te bieden.

Reageer op artikel:
Tesla Roadster van SpaceX voor het eerst dicht bij Mars
Sluiten