Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tesla 24 apr 2019

“Over een jaar rijden er meer dan een miljoen Tesla robo-taxi’s rond”

We weten dat Tesla volop bezig is met het 100 procent autonoom maken van zijn auto’s en onlangs kregen investeerders  tijdens een event meer te weten over hoe het staat met de autonome tech van de automaker.  Het blijkt dat het bedrijf nog veel ambitieuzer is dan de wereld al dacht en als we Musk moeten geloven rijden er volgend jaar meer dan een miljoen Tesla robo-taxi’s rond.

Tesla neural network chip

Zoals we weten zouden de huidige Tesla auto’s nu al uitgerust zijn met de benodigde hardware om helemaal zelf rond te kunnen rijden. Het enige dat nodig zou zijn om ze daadwerkelijk autonoom te maken is de software. Tesla lijkt het autonome rijden nu echter naar het volgende niveau te brengen en kondigde tijdens het event als eerste aan dat ze helemaal vanaf de grond op hun eigen neural network chip hebben gebouwd. Het zou de eerste chip zijn die de automaker ooit heeft ontwikkeld en volgens Musk zou Tesla, welke hiervoor nog nooit een chip heeft ontworpen, nu de beste chip in de wereld hebben gemaakt.

Tesla neural chip

“LiDAR is fricking stupid”

Deze chip zal gaan samenwerken met camera’s en radar technologie om de Tesla auto’s helemaal autonoom te maken. Veel andere automakers werken onder andere met LiDAR (Light Detection and Ranging) technologie om ervoor te zorgen dat auto’s autonoom rond kunnen rijden, maar dat is tech die we in ieder geval niet bij Tesla zullen tegenkomen. Toen LiDAR tijdens het evenement ter sprake kwam, gaf Musk aan dat iedereen die het gebruikt gedoemd is. Het zou “fricking stupid” zijn en daarnaast ook nog eens duur en onnodig.

Shadow mode

Om hun auto’s klaar te stomen voor de zelfrijdende toekomst, gebruikt Tesla aan de andere kant echte interactie met andere voertuigen om het neurale netwerk van de auto’s te trainen. Om de Tesla‘s bijvoorbeeld te leren hoe ze om moeten gaan met mensen die ze afsnijden, wordt een zogenaamde ” shadow mode” gebruikt. Hierbij maakt de auto een notitie van wat hij gedaan zou hebben in zo’n situatie. De data wordt vervolgens naar Tesla gestuurd, waar wordt gezocht naar incorrecte beslissingen of vals-positieve antwoorden. Vervolgens wordt het systeem opnieuw getraind, totdat het helemaal werkt zoals het zou moeten.

Tesla Shadow Mode

Invasie van de robo-taxi’s

Zoals gezegd zou de hardware al klaar zijn voor autonomie, maar zit het probleem hem nog in de software. Musk gaf aan dat het een complex software probleem is dat we niet moeten onderschatten. Toch zou Tesla er volgens de man volgend jaar al klaar voor zijn om zelfrijdende robo-taxi’s op de weg los te laten. Er zouden dan zelfs meer dan een miljoen robo-taxi’s van Tesla rondrijden. Hiermee zou het bedrijf gaan concurreren met diensten als Uber en Lyft en over twee jaar zou de automaker zelfs aan de slag gaan met auto’s zonder een stuur.

Tesla app

Nu weten we dat Musk soms wat te enthousiast wordt en de neiging heeft om te overdrijven. Ook weten we uit het verleden dat de automaker niet altijd zijn deadlines weet te halen. Het is dus nog maar de vraag hoe serieus we zo’n robo-taxi claim kunnen nemen. Mocht het ze aan de andere kant lukken, lijkt de wereld volgend jaar een stuk meer op een science fiction film en kunnen er hopelijk behoorlijk wat problemen in het verkeer opgelost worden.

In de tussentijd is Tesla ook nog bezig met zijn next-gen Roadster en onlangs mochten we alvast genieten van een korte teaser video.

Meer Tech?

Helemaal gek van Tech en niets willen missen? Dan is onze podcast WantKast zeker iets voor jou! Thomas en Mark bespreken elke week de meest recente ontwikkelingen, het grootste nieuws en ze delen hun ervaringen! Kortom: echt een podcast voor techliefhebbers zoals jij!

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Engadget

Reageer op artikel:
“Over een jaar rijden er meer dan een miljoen Tesla robo-taxi’s rond”
Sluiten