Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 11 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Solar Roof: alles dat je moet weten over Tesla’s zonnepanelen van de toekomst

Tesla is begonnen met de verkoop van zijn innovatieve zonnepanelen. In Nederland is de Solar Roof te bestellen, het dak wordt uiteindelijk in 2018 geleverd. Maar wat zijn het eigenlijk? We zetten alles op een rijtje dat je moet weten over de Solar Roof.

Maak kennis met de Solar Roof

Geen enkele industrie lijkt meer veilig te zijn voor de ambitieuze plannen van Elon Musk. Denk je de leider te zijn binnen je industrie, komt Musk opeens met een baanbrekend idee aanzetten.

Ach, het zorgt ervoor dat de concurrentie scherp blijft, en wij als consumenten betere producten kunnen kopen. Eind 2016, in oktober om precies te zijn, onthulde Tesla zijn eigen antwoord op zonnepanelen: de Solar Roof.

Het gaat om een compleet dak waarin de panelen subtiel verwerkt zitten, in plaats van lelijke en lompe blauwe blokken die je bovenop je dak moet plaatsen. Tesla heeft laten weten dat het deze innovatieve oplossing in Nederland te bestellen is. In 2018 wordt het dak met zonnepanelen geleverd. Maar wat is het precies?

Het idee is vrij simpel. Het gaat om dakpannen, waar de zonnecellen in verwerkt zitten. Je plaatst dus niks bovenop je dak, je vervangt gewoon je dakpannen. Daardoor valt het helemaal niet op dat je zonnepanelen hebt. Tesla brengt vier soorten dakpannen uit, elk met zijn eigen ontwerp. Sterker nog, bij sommige soorten is zelfs elke individuele dakpan uniek.

Kiezen uit vier opties

Daardoor kun je zelf een dakpan kiezen die bij jouw huis past. Althans, binnen die vier opties. Musk legde daar in zijn onthulling ook de nadruk op.

Bedrijven en overheden willen dat meer burgers overstappen op milieuvriendelijke oplossingen, maar vergeten daarbij dat het er dan wel aantrekkelijk uit moet zien.

Met de Solar Roof heeft Tesla een oplossing die er niet alleen goed uit ziet, maar ook nog eens zeer efficient is. Win-win situatie! Tesla heeft hiervoor een hele nieuwe divisie opgezet, die technieken uit de autoindustrie toepast op dit soort oplossingen.

Wat mag het allemaal gaan kosten?

Maar goed, het ziet er tof uit, maar wat mag het kosten? Musk beloofde al dat de oplossing van Tesla minder gaat kosten dan een normaal dak. Tesla heeft bekend gemaakt dat een dak dat met 35 procent van de dakpannen zonne-energie opwekt omgerekend zo’n 215 euro per vierkante meter kost. Wil je meer dakpannen met zonnecollectoren? Dan wordt de prijs ook hoger.

Elon Musk benadrukt nogmaals dat de Solar Roof goedkoper is dan andere vormen van dakbedekking. Tesla belooft een garantie van 30 jaar dat het dak minstens 30 jaar lang zonne-energie blijft opwekken. De totale garantie op het dak is zo lang als de levensduur van het huis.

Tesla geeft als voorbeeld een huis met twee verdiepingen en een oppervlakte van 185 vierkante meter in New York. Wanneer je dit huis van een Solar Roof voorziet kost dit je ongeveer 50.000 dollar. Uiteindelijk zul je in 30 jaar zo’n 64.000 dollar aan energiekosten besparen. Lang niet gek.

Volgens de miljardair hoef je je geen zorgen te maken om de concurrentie: “We zullen de beste cellen hebben voor de laagste prijs. Net zoals we de beste batterijcellen hebben voor de laagste prijs.”

Duidelijk dus. Onlangs tweette Musk overigens dat de dakpanelen ook automatisch warm kunnen worden wanneer er sneeuw op ligt, om de sneeuw zo snel mogelijk te laten smelten. High-tech dakpannen! Laten we nog even naar de vier stijlen kijken. Als eerste hebben we de textured glass optie. Bij deze optie kun je dus niet zien dat er een zonnepaneel in verbogen zit.

Dan heb je de French slate, de favoriet van Musk. Dat is namelijk het soort dakpan dat op zijn eigen dak zit. Op de onderstaande foto kun je goed zien dat het zonnepaneeltje vanuit een bepaalde hoek te zien is. Elk paneeltje is hydrografisch geverfd, waardoor elke individuele dakpan uniek is.

Solar Roof Elon Musk

Dan komen we aan bij de derde optie, smooth glass. Ook bij deze moderne optie kun je vanuit een bepaalde hoek de zonnepanelen zien.

De vierde en daarmee laatste optie is Tuscan Glass. Het hieronder getoonde dak bestaat overigens niet geheel uit Tesla’s dakpan, enkel de donkere gedeeltes.

Solar Roof

Tesla doet het ‘m weer hoor! Een innovatieve oplossing die er ook nog eens goed uit ziet. Wat zal de volgende markt zijn die Musk op komt schudden?

We krijgen alvast een voorproefje in dit artikel, waarin Musk de toekomst van Tesla schetst. Of check nog wat revolutionaire uitspraken van de beste man, want daar kunnen we geen genoeg van krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tesla

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Solar Roof: alles dat je moet weten over Tesla’s zonnepanelen van de toekomst
Sluiten