Tesla-topman Elon Musk wint rechtszaak over ‘pedo-tweet’

Elon Musk wint het lasterproces dat tegen hem was aangespannen door de Britse duiker Vernon Unsworth, nadat Musk hem ‘een pedo’ noemde op Twitter. De Tesla-topman is niet aansprakelijk voor de schade, zo besluit de jury tijdens de rechtszaak.

Waarom Elon Musk werd vrijgesproken

Het besluit werd genomen op basis van de wet die geldt voor smaad en laster. Er zijn vijf belangrijke aspecten.

  • De opmerking moest tegen iemand anders dan Unsworth gezegd zijn;
  • Het moest duidelijk zijn dat de opmerking over Unsworth ging;
  • De opmerking moest als gevolg hebben dat andere mensen begrepen dat Unsworth een pedofiel is;
  • De opmerking moest incorrect zijn;
  • De opmerking moest roekeloos zijn.

Tegenover Buzzfeed laat één van de juryleden weten dat toen ze bij het tweede punt aankwamen, ze besloten dat wanneer andere mensen de tweet van Musk hebben gelezen, het voor hen niet duidelijk was dat het om Unsworth ging.

Elon Musk

De eerste reactie die Musk ga na afloop van de rechtszaak is dat zijn “vertrouwen in de mensheid hersteld is”. De miljardair werd aangeklaagd nadat hij Unsworth op Twitter voor ‘pedo guy’ en kinderverkrachter uitmaakte. Dit zou voor reputatieschade gezorgd hebben, waardoor er een bedrag van 190 miljoen dollar geëist werd.

Reddingsoperatie uit 2018

Dit voorval begon in 2018, toen een groep kinderen kwam vast te zitten in een grot onder water. Musk bood destijds een duikboot aan om de kinderen te redden, maar Unsworth noemde zijn hulpactie een ‘pr-stunt’. Ook kan de Tesla-topman de boot ergens stoppen ‘waar het pijn doet’. Twee dagen later haalde Musk dus naar hem uit met de bovenstaande opmerkingen.

De reden dat de jury er verder niet in meeging, was omdat Unsworth en zijn advocaat ook niet konden aantonen wat voor schade er nou precies geleden was. Volgens de advocaat van de duiker ging het proces niet zozeer om het winnen. Het ging er meer om dat wanneer de rechtszaak niet aangespannen was, mensen misschien zouden kunnen denken dat het waar is wat Musk getweet heeft.

The Verge

Reageer op artikel:
Tesla-topman Elon Musk wint rechtszaak over ‘pedo-tweet’
Sluiten