Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Home 10 apr 2017

Tesla presenteert zonnepanelen die ook esthetisch verantwoord zijn

Leuk en aardig, dat duurzaam wonen, maar het oog wil ook wat. Exact de gedachte van Elon Musk achter de nieuwe zonnepanelen van Tesla.

Vorige jaar presenteerde het bedrijf van Musk al de Solar Roof, een compleet dak van dakpannen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. De nieuwe zonnepanelen van Tesla zijn veel laagdrempeliger – je hoeft niet een compleet nieuw dak te installeren – maar vallen nog steeds niet echt op.

“Esthetische vormgeving is een fundamenteel onderdeel van onze productstrategie”

De zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze naadloos overlopen in het dak van je huis. Ook zijn er geen montageonderdelen zichtbaar.

In tegenstelling tot systemen van andere fabrikanten, moeten deze panelen een esthetische verademing zijn. “Dat is een fundamenteel onderdeel van onze productstrategie,” aldus Musk tijdens de eerste presentie van de zonnepanelen van Tesla.

tesla zonnepanelen

Zonnepanelen uit de Gigafactory 2

De zonnepanelen zijn geproduceerd door Panasonic, maar worden exclusief verkocht door Tesla. Het project is een onderdeel van de samenwerking tussen beide bedrijven in de ‘Gigafactory 2’ in Buffalo, een stad in de Amerikaanse staat New York.

Tot nu toe gebruikte Tesla voor haar energieprojecten, zoals de Solar Roof, zonnepanelen van verschillende producenten. Maar vanaf deze zomer, als Panasonic in de ‘Gigafactory 2’ begint met de productie van de nieuwe panelen, worden alleen de eigen producten nog gebruikt. Zo is Tesla hard op weg de grootste speler te worden in dit segment.

tesla zonnepanelen gigafactory 2

Naast een mooier uiterlijk moeten de zonnepanelen ook meer productiviteit leveren dan al bestaande systemen. Musk claimt dat ze langer meegaan en beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. De modules zelf beschikken over 325 watt.

Wat de Tesla-zonnepanelen gaan kosten en vanaf wanneer ze in Nederland te bestellen zijn, is niet bekend. Elon Musk liet vorige maand wel weten dat de Solar Roof vanaf april te bestellen is. Op dezelfde dag deelde hij overigens deze video met een testrit in de Tesla 3.

Reageer op artikel:
Tesla presenteert zonnepanelen die ook esthetisch verantwoord zijn
Sluiten