Simpele test wijst uit waarom velen niet in de evolutie geloven

De evolutietheorie is voor velen een heikel punt. Hoewel we in een tijdperk leven waarin allerlei technische hoogstandjes worden ontwikkeld om ons leven gemakkelijker te maken, lukt het ons maar niet om het eens te worden over onze eigen ontwikkeling. Geloof je nou wel of niet in evolutie?

Evolutie test

Will Gervais en Ara Nornzayan voerden dit onderzoek uit. Hierbij ontwikkelden ze een test om te kijken wie er wél en wie niet in de evolutietheorie gelooft. Hierbij hoeven ze niet specifiek daar naar te vragen. Dat deden ze namelijk aan de hand van een cognitieve reflectietest waarin wordt gekeken of je met je antwoorden afgaat op je gevoel of verder kijkt dan je neus lang is. Hieronder twee voorbeeldvragen:

1. Vijf machines doen er vijf minuten over om vijf telefoons te produceren. Hoeveel minuten duurt het dan voordat honderd machines honderd telefoons hebben gemaakt?

2. Op een weiland staat een kudde koeien. Elke dag verdubbelt het aantal koeien. Het duurt 48 dagen voordat het hele weiland vol staat. Hoeveel dagen duurt het dan voordat de helft van het weiland vol staat moet koeien?

Beide vragen leiden over het algemeen tot twee antwoorden. Ga je op je intuïtie af? Dan dacht je dat honderd het antwoord was op vraag 1 en 24 op vraag 2. Wie niet naar zijn intuïtie luistert zal andere antwoorden hebben gegeven (die vind je verderop in het artikel). Maar waarom werkt deze test om te kijken of je de evolutietheorie sneller voor waar aanneemt?

Hoe zit dat dan?

Het zit zo: stel dat iemand is opgegroeid met het geloof dat God de wereld heeft geschapen. Dat staat haaks op de evolutietheorie. Iemand kan dan twee dingen doen. De theorie afdoen als lariekoek óf op onderzoek uitgaan. En de bovenstaande toets onderzoekt welke van de twee dingen jij doet.

Gervais en Norenzayan onderzochten duizend studenten. De onderzoekers kwamen erachter dat de mensen met een hogere score bij de bovenstaande cognitieve reflectietest eerder in de evolutie geloven. Zij willen namelijk eerst bewijs zien voordat ze dingen voor waar aannemen. Beantwoorde jij de bovenstaande vragen dus niet op basis van je intuïtie, maar op basis van redenatie, dan is de kans groter dat jij de evolutietheorie accepteert. Je neemt dan niet klakkeloos wat aan, maar kijkt naar het bewijs en staat hiervoor open. Had je de vragen fout? Dan is de kans groter dat je niet in de evolutietheorie gelooft. Of zo concludeerden de onderzoekers.

Science baby

Voor we het vergeten: het antwoord op vraag 1 is vijf minuten en op vraag 2 47 dagen. Had jij het goed? Dit onderzoek is natuurlijk niet het enige onderzoek naar evolutie. Zo kun je ook kijken naar de evolutie van fotografie, zonnebrillen en zelfs gameconsoles.

Reageer op artikel:
Simpele test wijst uit waarom velen niet in de evolutie geloven
Sluiten