Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 jun 2018

Tether: de redding van Bitcoin of grote scam?

Tether is een onderwerp dat de cryptowereld al een tijdje bezighoudt, en met goede reden. Tether is een digitale valuta die bedacht is door de grote cryptocurrency exchange Bitfinex en die later door andere exchanges ook ondersteund werd.

Tether: innovatie of scam?

Tether zorgt voor snellere transacties als iemand er voor kiest om even tijdelijk uit de cryptocurrency te stappen en naar een stabiele asset wil. Het is namelijk bedacht als cryptovariant van de Dollar; één Tether staat dus altijd gelijk aan één US Dollar. In theorie althans…

Het probleem zit hem in de transparantie achter Tether. Bitfinex creëert op sommige dagen miljoenen Tethers wat dus ook een waarde van miljoenen US Dollars vertegenwoordigd. Deze Tethers worden namelijk verkocht voor echte Dollars aan gebruikers van exchanges. Op de exchanges kunnen deze gebruikers met deze Tether vervolgens weer cryptocurrency aanschaffen.
Maar bestaan deze Dollars echt?

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en aanbiedingen in je mail!
[revue_subscribe]

Wie zegt dat de Dollars die de Tethers moeten backen niet allang zijn uitgegeven of überhaupt ooit hebben bestaan? Niemand die dit controleert. Volgens Bitfinex is er niks aan de hand en zijn ze honderd procent solvabel op het moment dat iedereen zijn Tether om wil ruilen naar echte Dollars.

Het bedrijf dat de audit deed van Tether (Friedman LLC) is gestopt met het auditen omdat er onregelmatigheden waren. Niemand (althans geen onafhankelijke partij) controleert momenteel dus of de Tethers wel gedekt worden door giraal geld.

tether

Het gaat hier niet om kleingeld: inmiddels bestaan er 2,5 miljard Tether. Er moet dus (theoretisch gezien) ergens 2,5 miljard US Dollar geparkeerd staan om deze tethers te dekken. Of dit daadwerkelijk zo is, dat weet enkel de partij achter Tether. En dat is meteen het tweede probleem.

Voor de bitcoin en andere cryptocurrency zou de teloorgang van Tether een gigantische crash teweegbrengen

Want wie zit er achter Bitfinex en Tether? Met wat Googlen kom je bij een paar namen terecht maar de juridische constructie oogt niet erg betrouwbaar. Op verschillende websites (van Bitfinex en Tether) wordt verwezen naar allerlei bedrijven en holdings op de Maagdeneilanden, Hong Kong en Zwitserland wat zeer waarschijnlijk enkel een postadres is.

De solvabiliteit is wellicht niet eens het grootste probleem want dit is met giraal geld niks anders. Als alle schuldeisers van een willekeurig bedrijf opeens allemaal tegelijk hun geld willen, hebben veel bedrijven een probleem.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.

Een bankrun zoals je ziet in crisistijd laat ook zien dat banken ook niet al het geld in kas hebben dat wel op rekeningen staat. Het probleem in dit geval is de schimmige constructie, geen onafhankelijke audit en geen enkele instantie waar je beroep op kan doen als het misgaat.

Voor de bitcoin en andere cryptocurrency zou de teloorgang van Tether een gigantische crash teweegbrengen en als het daadwerkelijk één grote zwendel is dan gaat het wereldwijd heel veel mensen ruïneren. Het is sowieso onverstandig grote bedragen op exchanges te laten staan maar Tether is in potentie nog risicovoller. Het FUD gehalte is hoog, en dat is enkel te wijten aan het feit dat alles rondom Tether in nevelen gehuld is. Stablecoin of scam? De tijd zal het leren.

?Lees ook: ‘Nu crypto verkopen is alsof je Apple verkoopt in 2001’

Reageer op artikel:
Tether: de redding van Bitcoin of grote scam?
Sluiten