De volgende Bitcoin: Tezos brengt een hoop risico met zich mee
Als het gaat om het lanceren van cryptocurrency hebben weinig munten zo’n hype meegemaakt als Tezos. Omdat Tezos een ingebouwd consensusmechanisme heeft, kan het protocol evolueren en nieuwe innovaties presenteren, zonder het risico dat een ‘hard fork’ de markt zou kunnen opsplitsen.
Tezos in het kort
Tezos is zijn eigen blockchain, geen afgeleide van enige andere blockchain. De smart-contracts-methode op het Tezos netwerk maakt het eenvoudiger om formele verificatie toe te passen op elk smart-contract dat op de Tezos-blockchain draait. Hiermee kunnen ontwikkelaars zwakke punten in code uitsluiten voordat ze die code op de blockchain uploaden. Tezos vertrouwt op een minder omslachtig, minder intensief en minder energie verbruikend proof-of-stake-consensusalgoritme, waarbij belanghebbenden transacties valideren.
In de praktijk betekent dit dat Tezos een blockchain-netwerk is dat is gekoppeld aan een digitaal token, een Tez of een Tezzie (XTZ). In tegenstelling tot andere digitale valuta’s, is het doel van Tezos niet het ‘minen’ van Tez-tokens; integendeel, beheerders ontvangen een beloning voor deelname aan het consensus-mechanisme voor bewijs van inzet.
Ondanks een veelbelovende start en een van de grootste ICO’s tot nu toe, heeft Tezos veel vertragingen ondervonden, waarvan sommige tot juridische problemen hebben geleid.
Management problemen
De eerste gesprekken over het conflict tussen de stichters van Tezos – Arthur en Kathleen Breitman – en het hoofd van de Tezos Foundation – Johann Gevers – verschenen na enkele maanden nadat ICO was geëindigd.
Op dat moment wachten investeerders van Tezos al enkele maanden om hun tokens te verhandelen. Het geschil tussen de oprichters en Gevers had een duidelijke impact op de community waardoor de wisselkoers onder druk kwam te staan na de onthulling van de petitie van Breitmans. De gepubliceerde brief bevatte aanvullende kenmerken van Gevers, waaronder woorden als ‘zelfhandel, zelfpromotie en belangenconflicten’.
Start vertraging
Vanaf de eerste documenten was er het plan om het testnet van Tezos te lanceren binnen een paar maanden na de succesvolle ICO-periode. Echter, managementproblemen en conflicten tussen DLS (Dynamic Ledger Solutions, Tezos-oprichter) en Tezos Foundation (bedrijf, dat alle fondsen in bezit heeft, verzameld tijdens ICO) zorgden voor een aanzienlijke vertraging. De lancering van het testnet werd verschillende keren uitgesteld onder druk van interne organisatorische veranderingen.
Dergelijk gedrag werd niet toegejuicht door de gemeenschap en diverse investeerders. Op 25 oktober 2017 werd het eerste class-action-proces in het Superior Court of California geregistreerd als “schending van de registratie- en fraudebestrijdingsbepalingen van de federale effectenwetgeving, evenals valse reclame en oneerlijke concurrentiewetten. ”
Het was niet de enige juridische hobbel die op de weg lag. Andere bedrijven waren ook bezig met het bestuderen en voorbereiden van rechtszaken, waaronder het in Florida gevestigde bedrijf Silver Miller. Beleggers die vonden dat ze uit fondsen waren verdreven, begonnen met het uitgeven van ‘class action’ rechtzaken tegen Dynamic Ledger Solutions.
Klachten vanuit de community
Op 10 juni kondigde Tezos Foundation onverwachts de implementatie aan van Know Your Customer / Anti-Money Laundering (KYC / AML) -controles voor contribuanten. De beweging kreeg een negatieve reactie van de gemeenschap, terwijl kan worden beweerd dat Tezos zich voorbereidt om met de toezichthouders samen te werken. De community noemde deze actie echter ‘gewijzigde voorwaarden na de voltooiing’.
Toekomst van Tezos
Alle juridische zaken maken dat de Tezos coin enorm discutabel is. Er is weinig sprake van transparantie, voorwaarden worden net zo eenvoudig gemaakt als gewijzigd en de invloed van investeerders is zeer beperkt. Dit maakt tezos tot een bijzondere munt, zonder dat er echt een functioneel doel aan verbonden is. Het blindelings investeren in een dergelijke munt brengt daarom extreem veel risico met zich mee.
Lees ook de vorige delen van deze serie:
- De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
- De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
- De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
- De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
- De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
- De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
- De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
- De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
- De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
- De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
- De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
- De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
- De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
- De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
- De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
- De volgende Bitcoin #16: Nano focust op efficiëntie
- De volgende Bitcoin #17: de mogelijkheden van QTUM
- De volgende Bitcoin #18: New Economy Movement (XEM) gaat oogsten
- De volgende Bitcoin #19: VeChain (VET) verbetert de leveranciersketen
- De volgende Bitcoin #20: STEEM (SD) betaalt je voor commentaar
- De volgende Bitcoin #21: ARK verbindt ecosystemen
- De volgende Bitcoin #22: BountyoX is een cryptocurrency voor jagers
- De volgende Bitcoin #23: Waltonchain combineert RFID-technologie
- De volgende Bitcoin #24: altcoins uitwisselen met Kyber Network
- De volgende Bitcoin #25: Nano is de cryptocurrency van de toekomst