Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 sep 2018

Netflix jaagt je de stuipen op het lijf met The Haunting of Hill House

Netflix heeft beschikking over een een berg aan data. De streamingdienst weet precies welke series en films jij het liefst kijkt, en kan zo effectiever nieuwe titels aanbevelen. En, niet geheel onbelangrijk, haast op een wiskundige manier nieuwe producties maken. Maak kennis met The Haunting of Hill House.

The Haunting of Hill House: Netflix Original

Na Stranger Things is er een golf aan nostalgische science-fiction naar de streamingdienst gekomen, vaak met als setting de jaren tachtig. Zelden schurkt het echter zo dicht tegen horror aan als The Haunting of Hill House.

Dat is een nieuwe Netflix Original waarin je als kijker een reis maakt door de nachtmerrie van een jongetje, met in de hoofdrol Michiel Huisman! De gloednieuwe serie wordt gemaakt door Mike Flanagan, de schrijver/regisseur van Gerald’s Game. Dat is een film-adaptatie van Stephen King’s gelijknamige horror-novelle die je ook op de streamingdienst kunt vinden.

Flanagan gaat voor zijn nieuwe project nog verder terug in de tijd voor inspiratie. The Haunting of Hill House is namelijk gebaseerd op de populaire klassieker van Shirley Jackson, die in 1959 uit kwam.

The Haunting of Hill House: Netflix Original
The Haunting of Hill House: Netflix Original
The Haunting of Hill House: Netflix Original
The Haunting of Hill House: Netflix Original

Verwacht echter geen rehash van de gebeurtenissen uit het boek. Het lijkt er namelijk sterk op dat Flanagan een hoop heeft veranderd. Het boek volgt een onderzoeker die zich op het paranormale stort. Hij huurt het beroemde Hill House voor zijn werk.

Daarvoor nodigt de onderzoeker verschillende mensen uit, die een geschiedenis met het bovennatuurlijke hebben. In 1963 werd het verhaal al verfilmd door Robert Wise, met als resultaat een echte cultklassieker.

Recentelijk werden we nog getrakteerd op een film met Liam Neeson, die een stuk minder goed uitpakte. Oftewel, ondertussen is het perfecte moment voor een nieuwe adaptatie aangebroken. Zeker nu de hype rondom nostalgische horror groter dan ooit is.

Maar hoe pakt Flanagan het dan eerder aan? In zijn versie is er een gezin dat in de Hill House op is gegroeid. Wanneer omstandigheden ervoor zorgen dat ze terug moeten keren, komen ze opnieuw in aanraking met de gruwelijkheden van vroeger.

De Original voegt met de trauma’s uit hun jeugd dus een nieuw element toe, waarbij het verhaal meer om de personages zelf draait. Een dergelijk format leent zich ook meer voor een doorlopende serie.

Maar voor het zover is, kun je het eerste seizoen vanaf 12 oktober op Netflix checken. Tien afleveringen griezelen, durf jij het aan?

Reageer op artikel:
Netflix jaagt je de stuipen op het lijf met The Haunting of Hill House
Sluiten