The Irishman op Netflix: deze Martin Scorsese films moet je ook zien

De langverwachte Netflix original The Irishman zal eind deze maand op Netflix verschijnen en is tot en met 17 november ook alvast in de bioscoop te zien. Het gaat hier om een film van de iconische regisseur Martin Scorsese, die al vele klassiekers op zijn naam heeft staan.

Mocht jij echter nog niet zo bekend zijn met het werk van deze Marvel scepticus dan hebben we hieronder een lijstje voor met 5 verschillende films die een goed beeld geven van wat deze legendarische filmmaker te bieden heeft.

1. Goodfellas

Als je mensen om een goede misdaadfilm vraagt, dan is de kans groot dat ze The Godfather zullen opnoemen. Al zal de echte kenner daarnaast ook verwijzen naar Goodfellas, misschien wel de meest iconische film die Scorsese gemaakt heeft.

Deze klassieker is gebaseerd op het leven van Henry Hill, een beruchte Amerikaanse gangster. Deze voormalig crimineel wordt vertolkt in de film door Ray Liotta, die dit op een geweldige manier doet. Al mogen ook de acteerprestaties van Robert De Niro en Joe Pesci niet vergeten worden, die de ”collega’s” van Hill spelen. Deze laatste twee hebben overigens ook een prominente rol in The Irishman.

De film bevat naast bruut geweld ook een interessant kijkje in het privéleven van professionele criminelen. Uiteraard brengt dit alles enkele legendarische momenten met zich mee die je als filmliefhebber gewoon een keer gezien moet hebben.

Goodfellas is voorlopig nog via Netflix te bekijken.

2. The Departed

De meeste remakes vallen niet zo in de smaak bij filmliefhebbers, maar The Departed is een noemenswaardige uitzondering. We zien een jonge agent die undercover gaat als assistent van een beruchte maffiabaas. Al weet hij niet dat deze angstaanjagende gangster zelf ook een ”mol” heeft ingezet, die zich bij de lokale politie ingenesteld heeft.

Naast het spannende verhaal heeft The Departed een geweldige cast, met niemand minder dan Jack Nicholson als de intimiderende maffiabaas. Daarnaast worden de undercoveragent en de politiemol gespeeld door Leonardo DiCaprio en Matt Damon. Alsof dat nog niet genoeg is komen ook Mark Wahlberg, Alec Baldwin en Martin Sheen (de vader van Charlie) in de film voor.

Mocht jij jezelf alvast voor willen bereiden op The Irishman dan kun je The Departed via Netflix bekijken.

3. Taxi Driver

Hoe geweldig het recente Joker met Joaquin Phoenix ook mag zijn, de film had er zonder Taxi Driver waarschijnlijk heel anders uitgezien. Regisseur Todd Phillips heeft namelijk nadrukkelijk aangegeven dat hij veel inspiratie uit deze Scorsese klassieker gehaald heeft.

In Taxi Driver staat een oorlogsveteraan genaamd Travis Bickle centraal. Hij is na zijn tijd in Vietnam aan de slag gegaan als taxichauffeur en steekt daar vrijwel al zijn energie in. Toch verlangt Travis daarnaast naar wat menselijk contact, bijvoorbeeld in de vorm van een liefdesrelatie of vriendschap. Al blijken zijn pogingen om deze zaken te verkrijgen alsmaar op niets uit te lopen. Dit zorgt ervoor dat hij een gefrustreerde eenling blijft, die langzaam maar zeker doordraait…

Ondanks dat Taxi Driver een vrij trage film is vinden wij hem zeker het bekijken waard. Met name omdat het thema eenzaamheid in deze titel op een zeer sublieme wijze wordt uitgewerkt. Om nog maar te zwijgen over de iconische filmscènes die deze klassieker bevat. Daarbij wordt Travis vertolkt door niemand minder dan Robert De Niro, die ook een rol in Joker heeft.

4. The King of Comedy

Naast Taxi Driver bleek er nog een andere Scorsese film te zijn die als inspiratiebron voor de Joker film diende. Het gaat hier om The King of Comedy, dat in tegenstelling tot The Irishman en de meeste andere Scorsese titels een komische film is.

Dit pareltje laat ons kennismaken met Rupert Pupkin, een man die er heilig van overtuigd is dat hij een briljante komiek is. In plaats van zichzelf te bewijzen door leuke grappen te vertellen steekt Rupert al zijn tijd in het mensen ervan te overtuigen om met hem samen te werken. Niet alleen probeert hij alsmaar contact te krijgen met zijn idool Jerry Langford, het blijkt voor de zelfverklaarde komiek ook moeilijk om afwijzingen te accepteren.

The King of Comedy is een absurde film waarbij je tussen alle pijnlijke momenten gelukkig ook regelmatig kunt lachen. Een ander leuk aspect is dat je als kijker een spiegel wordt voorgehouden. Want ondanks dat jezelf in eerste instantie misschien absoluut niet met de onredelijke en extreem doordrammende Rupert Pupkin zou identificeren, is de kans groot dat je stiekem toch het een en ander met hem gemeen hebt. We vinden tenslotte allemaal weleens dat we erkenning verdienen en hebben niet altijd zin om daar eerst jarenlang voor te bikkelen.

5. The Wolf of Wall Street

Na een aantal iconische filmklassiekers te hebben opgenoemd sluiten we het lijstje af met een film die nog niet zolang geleden ook door het grote publiek omarmt werkt. We hebben het hier natuurlijk over The Wolf of Wall Street, waarin we een gehaaide zakenman Wall Street zien domineren.

In tegenstelling tot het trage Taxi Driver is The Wolf of Wall Street – ondanks zijn lange speelduur – een vrij vlotte film boordevol seks, drugs en foute humor. Toch zit daarachter een op waarheid gebaseerd verhaal verscholen dat op een geweldige manier vertelt wordt.

Een andere reden om The Wolf of Wall Street eens te kijken zijn de acteerprestaties. Buiten een geweldige hoofdrol van Leonardo DiCaprio doen ook Jonah Hill en Margot Robbie het erg goed. Als we je hiermee overtuigd hebben dan kun je de film vanavond nog via Netflix checken.

The Irishman op Netflix

The Irishman zal op 27 november aan het Netflix aanbod worden toegevoegd. Mocht jij niet zolang kunnen wachten dan kun je tot en met zondag bij een van deze 46 Nederlandse bioscopen terecht om de film te zien.

The Irishman

Naast dat Scorsese voor deze film weer samenwerkt met Robert De Niro is ook Al Pacino in deze film te zien. Daarnaast zijn er rollen voor Harvey Keitel (Reservoir Dogs) en Joe Pesci. De eerste reviews voor deze film zijn overigens grotendeels enthousiast en een overzicht kun je hier bekijken. Blijf daarbij ons films en series overzicht in de gaten houden onze eigen The Irishman recensie.

Reageer op artikel:
The Irishman op Netflix: deze Martin Scorsese films moet je ook zien
Sluiten