Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 24 dec 2020

The Last of Us Part II brengt een groots avontuur op de PS4

Dit gamejaar kwam wat rustig op gang. Maar in de lente kregen we een paar absolute topgames voorgeschoteld, waarbij The Last of Us Part II gold als een absolute parel. Een game die perfect laat zien waarom games die draaien om het verhaal nog altijd zo belangrijk zijn. En waarbij het ontwikkelaar Naughty Dog enorm goed was gelukt om een groot geheim te bewaren.

Want in het complete voortraject hadden we het idee dat je in The Last of Us Part II enkel speelt met Ellie, met Joel aan haar zijde deze keer. Maar niks is minder waar. Hoe de vork precies in de steel zit, dat vind ik lastig om met spoilers te zeggen, maar de game schakelt na een tijd over op een ander personages, waardoor je het grotere verhaal vanuit meerdere perspectieven voorgeschoteld krijgt.

Een wereld met meerdere lagen in The Last of Us Part II

En daaruit blijkt dat de wereld zoals die in The Last of Us Part II wordt voorgeschoteld niet zwart of wit is. Je hebt geen goed en slecht. Je hebt mensen die op hun eigen manier hun weg vinden in een wereld die geteisterd wordt door zombie-achtige wezens (ook al heeft het iets meer weg van parasieten). De diverse groeperingen hebben zo hun eigen gewoontes en meningen en die kunnen zo nu en dan behoorlijk botsen, met complete oorlogen als gevolg.

The Last of Us Part II
Echt een mooie game (Afbeelding: Naughty Dog)

Tegen die achtergrond probeer jij te overleven en ga je tegelijkertijd op avontuur. De reden om op pad te gaan is wraak, maar al snel zijn er meerdere lagen in het verhaal te vinden en kom je soms in zeer nare situaties terecht. The Last of Us Part II heeft heel wat momenten die mij het gevoel geven van ‘is dat zojuist echt gebeurd?’ En ik heb een paar keer gehad dat ik wegkeek omdat het best wel naar was.

Buiten het verhaal is The Last of Us Part II een game die ook qua gameplay goed in orde zit. Net als in het origineel ben je constant op zoek naar voorwerpen die je kunt gebruiken. Er zijn nooit genoeg kogels en de hoeveelheid die je bij je kunt dragen is ook maar beperkt. Verder kun je met verschillende ingrediënten bepaalde voorwerpen knutselen, zoals een molotov cocktail of een verbanddoos om jezelf te genezen. Ook kun je je slagwapens verstevigen om op die manier vijanden af te maken.

Mix aan vijanden

Vijanden bestaan uit een mix tussen menselijke vijanden en de zombie-achtigen. Bij die eerste is het verstandig om zo lang mogelijk gebruik te maken van stealth. Want zodra je bent opgemerkt, zullen ze massaal achter jou aankomen en moet je waarschijnlijk een beroep doen op je kogels. De zombie-achtigen zijn helemaal het beste via stealth uit te schakelen, omdat die bij ontdekking helemaal door het lint gaan en je met een enkele aanval al kunnen doodden.

Het gevaar zit overal (Afbeelding: Naughty Dog)

Alsof dit nog niet interessant genoeg is, ziet The Last of Us Part II er fantastisch uit, krijg je een enorme variatie aan omgevingen voorgeschoteld, zijn er diverse puzzels om mee aan de slag te gaan en zijn de verschillende platformelementen van een hoog niveau. Dit is een game die je maar één keer in de zoveel jaar krijgt en daarmee is het zonder twijfel één van de beste games van dit jaar. Ben je het daar mee eens? Doe dan met één van onze prijsvragen en laat daarbij weten wat je favoriet is.

Reageer op artikel:
The Last of Us Part II brengt een groots avontuur op de PS4
Sluiten