Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 21 feb 2018

The Push: Netflix special spoort onschuldige mensen aan moord te plegen

Wat zou iemand moeten doen om jou zo ver te krijgen dat je een moord pleegt? Minder dan je zou denken, als we Netflix’s nieuwe special ‘The Push’ moeten geloven. Het gaat niet om een documentaire of een reality-show. The Push is een grootschalig psychologisch experiment, uitgevoerd door de Britse illusionist Derren Brown. Een deelnemer wordt in een scenario geplaatst waar een flink aantal acteurs hem proberen te overtuigen dat hij een miljonair moet vermoorden.

The Push komt naar Netflix

Klein detail: hij weet niet dat het acteurs zijn. Al snel begint hij te twijfelen en ontploft het morele dilemma. We zullen je niet de uitslag verklappen, maar je kunt het eindresultaat nu al checken. De special is in 2016 namelijk al uitgezonden in Engeland onder de naam Derren Brown: Pushed To The Edge.

Derren Brown The Push Netflix

Het is een vraag die psychologen al decennia fascineert. Hoeveel is er nodig om doorsnee mensen hun ethische barrières te laten doorbreken, met als resultaat gruwelijke acties? Een van de beroemdste psychologische onderzoeken en experimenten rondom die kwestie is die van Stanley Milgram. Hij wilde na de Tweede Wereldoorlog onderzoeken waarom men de gruwelijke bevelen van de Nazi’s opvolgden. Wat voor rol speelt autoriteit daarin? Het antwoord is allerminst geruststellend. Mensen hebben er vrij weinig problemen mee om anderen pijn te doen, als dat ze opgedragen wordt. Al helemaal als ze het slachtoffer niet zien.

Het is een intrigerend dilemma, ook in situaties waarbij het niet om moord draait. Waarom zit Trump nog steeds in het Witte Huis, waarom volgt men nog steeds zijn bevelen op? De geschiedenis geeft talloze voorbeelden van gevallen waarbij men moorden pleegde, zelfs complete genocides, puur omdat leidinggevenden ze daar de opdracht toe gaven.

Hopelijk geeft The Push ons een inkijkje in het psyche van de mens, en wat er in dat soort situaties gebeurt. Hoe dan ook lijkt het een vermakelijke show te gaan worden, dus dat zit wel goed. We sluiten af met goed nieuws: op 27 februari staat The Push al op Netflix. Check in de tussentijd de beste misdaadseries die je op de streamingdienst kunt checken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Push: Netflix special spoort onschuldige mensen aan moord te plegen
Sluiten