Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 mei 2018

Therapie met Virtual Reality, werkt dat?

Blijkbaar wel, want eetstoorniskliniek Human Concern heeft in 2015 al VR geïmplementeerd in haar behandelingen. Een veelbelovende ontwikkeling, want door middel van een virtuale realiteit kan er meer begrip worden gecreëerd rondom de beleving van de ziekte van een cliënt. Hierbij worden alle betrokkenen, zoals artsen en familie, in de virtuele leefwereld van een patiënt geplaatst, om zo beter te begrijpen hoe hij zichzelf ziet, schrijft van Human Concern.

Empathie door virtual reality

Oprichter en inhoudelijk directeur Carmen Netten vertelt:  ‘Mensen met een eetstoornis worden vaak niet begrepen en voelen zich geïsoleerd. Geregeld krijgen zij te horen: “Ga toch gewoon weer eten” – terwijl dat nu juist het symptoom is. Het is belangrijk en heel mooi dat we deze nieuwe technologie kunnen toepassen voor dit soort doeleinden. Mensen met een handicap of stoornis, zoals in ons geval een eetstoornis, ontvangen zo wél de empathie die zij zo hard nodig hebben op weg naar herstel.’

Virtual reality

Exposure therapie

Ook bij andere psychische ziekten kan VR heel goed helpen. Zo kan virtual reality worden gebruikt bij exposure-therapie, waarbij de patiënt wordt geconfronteerd met zijn of haar angsten. Stel dat je bang bent voor spinnen, dan kun je door middel van VR stapje voor stapje proberen om de spin dichterbij te laten komen.

Het doel is dan om de patiënt hier minder gevoelig voor te maken, en zo de angst op te lossen.

Albert Rizzo, directeur van de University of Southern California’s Institute for Creative Technologies, legt uit: ‘Als we patiënten op een geleidelijke, veilige manier in gesimuleerde situaties kunnen zetten die lijken op hun traumatische ervaringen, kan het heel goed passen bij de klinische behandelingen.’ Op deze manier kan VR-therapie dus een uitbreiding of vervanging zijn van exposure-therapie.

Effectieve behandeling

En volgens Psychology Today is deze vorm van therapie veel effectiever dan reguliere exposure-therapie. Vooral bij specifieke fobieën en paniekstoornissen, is virtual reality effectief. Net zoals bij normale exposure-therapie, wordt de patiënt blootgesteld aan een object wat normaal angst of paniek opwekt.

Het doel is dan om de patiënt hier minder gevoelig voor te maken, en zo de angst op te lossen. En in vergelijking met cognitieve gedragstherapie, hadden de onderzochte patiënten zelfs 33 procent minder sessies nodig om dezelfde resultaten te boeken.

Zelfs bij traumatische ervaringen kan VR-therapie helpen: zo zijn mensen met PTSS (als gevolg van de terroristische aanslag 9/11) succesvol behandeld met deze therapie. Dat VR-therapie heel goed kan werken, staat dus vast – nu nog zien of therapeuten er (meer) gebruik van gaan maken.

Reageer op artikel:
Therapie met Virtual Reality, werkt dat?
Sluiten