Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Gadgets 18 mei 2020

Thermisch-scannende helmen bezorgd bij de Nederlandse regering

De Chinese politie, zorgmedewerkers en mensen in het transport gebruiken een slimme helm in de strijd tegen COVID-19. Het gaat om thermisch-scannende helmen die de lichaamstemperatuur van, bijvoorbeeld, voorbijgangers kan meten. Iets dat ook interessant lijkt te zijn voor de Nederlandse regering.

Business Insider gaat dieper in op de thermisch-scannende helmen. We krijgen niet alleen te zien wat er mogelijk is, maar ook welke landen er mee aan de haal zijn gegaan. Zo meldt het bedrijf die de helmen maakt, dat ook de Nederlandse regering inmiddels voorzien is. Gaat ook onze politie rondlopen met de helmen?

Slimme helmen meten temperatuur voorbijgangers

De slimme helm is gemaakt door een bedrijf genaamd KC Wearable. Het is een van de bedrijven die zich bezig houdt met het ontwikkelen van geavanceerde surveillance technologie om de strijd met COVID-19 aan te gaan. De helmen gebruiken thermische beeldvorming om de temperatuur van mensen op te meten. Het is mogelijk om de technologie te gebruiken bij mensen die binnen een straal van 2 meter staan. Verder kan de helm dus nog niet scannen.

In onderstaande video heeft KC Wearable een demonstratie over hoe deze helm eruit ziet en hoe het functioneert. In de video komen we erachter dat het gaat om een helm met de naam KC N901. Deze helm is voorzien van een ARM processor, een display met Augmented Reality (AR), een infrarood camera en een zichtbare camera inclusief verlichting.

Een politieagent die de helm draagt zou met de helm verschillende dingen kunnen doen. De volgende dingen zijn mogelijk:

  • Het meten van de temperatuur van een specifiek individu
  • Het meten van de temperatuur van grotere groepen die passeren
  • Het scannen van iemands persoonlijke QR code (voor persoonlijke data)
  • Het herkennen van kentekenplaten
  • Mensen vinden in het donker
  • Mensen herkennen door middel van gezichtsherkenning

Er valt veel te doen met deze helmen, dat maakt bovenstaande opsomming wel duidelijk. Alleen is het de vraag of we deze helmen ook in ons land krijgen. Het zou zomaar kunnen, want de eerste exemplaren zijn er al.

KC N901 ook verstuurd naar Nederland

In gesprek met Business Insider maakt KC Wearable’s Global Chief Dr. Jie Guo, bekend dat KC N901 al in gebruik is. In China zijn er bijvoorbeeld al meer dan 1000 verschillende exemplaren in gebruik en ook in Dubai loopt de politie er al mee rond. Klanten kunnen ook samples bestellen, waardoor de helm eerst getest kan worden. Wanneer dat bevalt is het mogelijk om een grote bestelling te plaatsen.

Dr. Jie Guo voegt daaraan toe dat het al helmen heeft verstuurd naar de carabinieri politie van Italië en de Nederlandse regering. In het bericht lijkt het om samples te gaan die op dit moment gebruikt worden voor testen. Zowel de Italiaanse regering als de Nederlandse regering heeft daar nog niets over naar buiten gebracht. Maar wat betreft die eerste is er wel degelijk bewijs te vinden op Reddit. In Milaan lijkt de Carabinieri al rond te lopen met KC N901.

Of de Nederlandse politie binnenkort met deze helmen rondloopt is op dit moment nog niet bekend. Maar als je het ziet, weet je in ieder geval wat er aan de hand is.

Reageer op artikel:
Thermisch-scannende helmen bezorgd bij de Nederlandse regering
Sluiten