Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 13 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Thuiswerken: deze 7 apps maken het een stuk makkelijker

Thuiswerken is deze weken het nieuwe werken geworden. Het alleen is niet altijd makkelijk om gefocust te werken vanuit eigen huis. Gestructureerd en gedisciplineerd werken heeft zo zijn uitdagingen met al die afleiding om je heen.

Wie tijdens zijn moment van afleiding in dit artikel is beland heeft geluk. Hieronder vind je namelijk 7 apps die thuismaken makkelijker, productiever en succesvoller maken.

1. De communicatie-app: Slack

Slack is een must voor alle teams die vanuit huis werken. Maar ook op kantoor is dit dé app om je collega’s snel mee te bereiken zonder ze direct van hun werk af te leiden. Het is een communicatie-app waarin je in verschillende ‘channels‘ met elkaar kunt chatten. Slack werkt op Windows, Mac, iOS, Android en heeft ook een webversie. Slack heeft een gratis- en een betaalde versie.

Slack app smartphone
Slack app op smartphone (Afbeelding: Eric Baradat / AFP)

2. Weg met afleiding, hallo productief thuiswerken (macOS): Serene

Serene is een gratis app die, zoals de naam al doet vermoeden, je laptop vrij van afleiding maakt. De app blokkeert allerlei afleidingen op je scherm die je normaliter uit gewoonte aanklikt of intypt. Denk bijvoorbeeld aan het nieuws, WebWhatsapp, en YouTube. De app helpt je op verschillende manieren om je schermtijd productief te gebruiken, door bijvoorbeeld dagdoelen te stellen en zo nu en dan een pauze te houden. De app is alleen beschikbaar op Mac.

3. Voor overzicht in je taken (en die van je team): Trello

Trello wordt al jaren lang gebruikt door scrum teams om werk overzichtelijk te maken. Maar ook als je thuiswerkt, en zelfs als je niet in een team werkt maar solo, is dit een enorm handige app. Het interface is helder en werkt gebruiksvriendelijk. Met dit task management systeem volg je gemakkelijk de voortgang van je werk. Tip: Trello heeft een goed helpcenter met veel tips en tricks om het optimale uit de app te halen.

4. Uurtje factuurtje? Check Toggl

Toggl is in eerste instantie ontworpen voor freelancers en mensen die remote werken om te checken of ze hun uren wel goed factureren. De app laat zien hoeveel tijd je daadwerkelijk besteed aan een opdracht of taak. Dat maakt het ook een handige app voor wie thuiswerkt en strak in de gaten wil houden hoe veel tijd het kost om werk af te krijgen. De app is niet gratis, maar de kleine maandelijkse uitgave (vooral voor freelancers) waard.

5. Samen thuiswerken: videogesprekken met te veel mensen op Zoom

Voor deze periode van thuiswerken had je waarschijnlijk nooit van deze app gehoord, en nu heeft iedereen het er over. Zoom is de app om met een groot aantal mensen tegelijkertijd te bellen en vergaderen. Deze kun je ook gebruiken als je je vriendengroep weer eens wil zien, al bevordert dat je productieve thuiswerkdag hoogstwaarschijnlijk niet.

Zoom app Boris Johnson
Iedereen gebruikt zoom, zo ook de Britse premier Boris Johnson (Afbeelding: Pippa Fowles / 10 Downing Street / AFP)

6. Organiseer eigen taken en teamwerk: Asana

Voor een productieve werkdag zijn to-do lijstjes essentieel. Asana monitort al je projecten en to-do’s en trackt je productiviteit. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de rest van je team. Teams tot een grootte van 15 personen kunnen gratis gebruik maken van deze app. Zo kun je gemakkelijk documenten en projecten delen en is je hele team op de hoogte van de stappen die jij thuis zet. En dan bedoelen we niet de stappen naar je koelkast en terug naar je stoel, maar de stappen die jij zet om het werk af te krijgen.

7. Thuiswerken en offline na 6: Daywise (Android)

Waar Serene afleiding blokkeert tijdens je werkdag, blokkeert ‘Daywise’ afleiding van werk na je werkdag. Wie vanuit huis werkt is namelijk snel geneigd om de werkdag niet af te sluiten tot ‘s avonds het licht uit gaat. Ookal zit je thuis, werk blijft werk. Daywise helpt daarom alle notificaties die werkgerelateerd zijn na 6 uur te blokkeren tot de volgende ochtend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thuiswerken: deze 7 apps maken het een stuk makkelijker
Sluiten