Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 11 maart 2020

Thuiswerken vanwege het coronavirus? Deze tips en tools helpen je de dag door!

Het coronavirus (COVID-19) houdt ons land steeds meer in zijn greep. We wassen de handen tot op het bod, begroeten elkaar met een subtiele elleboogstoot en zijn minder in (fysiek) contact met elkaar. Ook moet een groot deel van werkend Nederland het werk vanuit huis verrichten om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar wat heb je nu nodig om dat thuiswerken zo goed mogelijk te laten verlopen?

Om je hiermee te helpen hebben we een aantal tips en tools voor je op een rijtje gezet. We zijn geen experts, hebben geen opleiding Thuiswerken Doe Je Zo voltooid en kennen niet alle programma’s die het internet te bieden hebt. Maar ons werk zorgt er wel voor dat we vaak vanaf verschillende plekken ons werk moeten doen. En wat dat betreft proberen wij onze ervaringen met je te delen. En met ‘we’ bedoel ik mezelf, Mark. Aangenaam.

Met deze tips is het thuiswerken een eitje voor je. Daar gaan we.

Tips voor thuiswerken: de juiste programma’s

Thuiswerken is anno 2020 uitstekend te doen. Althans, wanneer je werk dat toelaat. Maar er zijn tegenwoordig dusdanig veel banen waarbij een computer al voldoet aan de vereisten. Qua hardware dan, want op het gebied van software zijn er waarschijnlijk producten die het werk iets makkelijker voor je maken.

Laten ik het zo zeggen: als ik moet thuiswerken gebruik ik onderstaande programma’s volop. Misschien kan jij daar ook wel iets mee.

Slack

Ik ben van mening dat een van de belangrijkste dingen van het thuiswerken, het contact met je team is. Om dit zo goed mogelijk te doen gebruiken wij op onze redactie de applicatie Slack. We hebben intern de afspraak dat we, tijdens onze werkzaamheden, bereikbaar zijn via dit platform. Is er iets, heb je hulp nodig of wil je elkaar op de hoogte brengen, dan is dit een applicatie die naar mijn idee niet kan ontbreken tijdens het thuiswerken.

Outlook / Gmail

Ben je bezig met je werk, dan is de kans vrij groot dat e-mail daar een groot onderdeel van is. Maar welke e-maildienst is nu het fijnst om mee te werken? Wat mij betreft zijn dat twee opties:

  • Microsoft Outlook
  • Gmail

Beide mailboxen zijn namelijk niet gebonden aan een apparaat of besturingssysteem. Deze mailboxen kan je altijd in, dus ook tijdens het thuiswerken.

In het geval van Microsoft Outlook is de applicatie, naar mijn idee, subliem. De gebruiksvriendelijkheid is top en het ontwerp is strak en duidelijk. Dat geldt iets minder voor Gmail, dat ik persoonlijk het best tot zijn recht vindt komen op een dekstop. Het is aan jou wat je graag gebruik, maar het is in ieder geval van belang dat je een goed programma gebruikt voor je e-mail.

Gmail thuiswerken
Gmail op je laptop (Afbeelding: Webaroo)

Google Drive

Terwijl Microsoft Word zich al jaren op menig computer bevindt, heb ik heel eerlijk gezegd een voorkeur voor Google Drive. Daarmee is het namelijk mogelijk om je bestanden, die je daar ook aan kan maken, in de cloud op te slaan. Thuiswerken? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over documenten die ontbreken.

Door Google Drive te gebruiken kan je altijd bij je bestanden, maakt niet uit van waar je de toegang wil. En naast het feit dat je bestanden kan delen, kan je ze ook ter plekken aanmaken. En wat dat betreft lijken de mogelijkheden opvallend veel op die van Microsoft Office. Zo heb je:

  • Google Documents (Microsoft Word)
  • Google Spreadsheets (Microsoft Excel)
  • Google Slides (Microsoft Powerpoint)

Drie programma’s die je uitstekend kunt gebruiken voor je werkzaamheden.

Todoist

Maar welke werkzaamheden moet je op een dag precies verrichten? Om dat goed op een rijtje te krijgen gebruik ik vaak Todoist. Op het moment dat ik een taak krijg of in mijn hoofd hebt, zet ik het in de lijst en koppel ik de taak aan een datum. Op die manier weet je precies wat je op welke dag moet doen.

Oh, en kan het binnen twee minuten gefixt worden? Doe een taak dan direct! Dan ben je er maar vanaf.

Google Keep

Gezien het feit dat ik Google gebruik voor alle dingen in de cloud, gebruik ik ook Google Keep. Een programma dat simpelweg een online notitieblok is waar je ten alle tijden bij kan. Snel wat tips opschrijven, informatie noteren of een link opslaan? Ik gebruik daar bijna altijd Google Keep voor!

16-inch Macbook Pro review
De 16-inch MacBook Pro (Afbeelding: Dominick Vietor)

Tips voor thuiswerken: goed materiaal

De programma’s heb je op orde, maar laten we ook zeker even een stapje terug doen. Welk materiaal heb je nodig voor een succesvolle werkdag?

Een goed functionerende computer

Het is voor de meeste mensen misschien vanzelfsprekend, maar niet iedereen denkt eraan. Moet je thuiswerken, zorg dan dat je dit werk met een goede computer kan doen. Ik wil niet direct zeggen dat je bakken met geld uit moet geven aan een computer of laptop, maar zorg gewoon dat hij goed werkt. Voor het boeken van een vakantie is het misschien niet zo erg als de laptop niet heel snel is. Maar als je er acht uur per dag op moet werken, dan wil je echt wel dat het apparaat een lichte peper in de achterkant heeft zitten. Tempo mensen, tempo!

Toetsenbord & muis

Het is niet van levensbelang, maar zeker niet nutteloos. Wie een laptop heeft aangeschaft voor thuiswerken, wil misschien ook zorgen voor een muis en toetsenbord. Het is namelijk zo dat je door het toetsenbord van je laptop vaak toch iets voorovergebukt zit, en dat wil je voorkomen. Zit lekker rechtop, tik je maf op je gloednieuwe toetsenbord, muis een stukkie met je muis en het thuiswerken is een feestje!

Sony WH-1000XM3
De Sony WH-1000XM3 (Afbeelding: Sony)

Noise-cancelling headphones

Het enige nadeel van thuiswerken (buiten het feit dat je opeens moet betalen voor je koffie) is het geluid om je heen. Er hangt simpelweg geen werksfeer in huis en dat kan nog wel eens voor afleiding zorgen. Zeker bij mensen zoals ik die al afgeleid zijn zodra er op 500 meter afstand een vlieg voorbij vliegt (moet ik echt eens laten nakijken).

Met noise-cancelling headphones ga je er op dat gebied al echt een stuk op vooruit. Je bent lekker afgesloten van de rest van de wereld, je hoort weinig tot niets en bent gefocust bezig met wat je aan het doen bent. Heerlijk man!

Het enige nadeel: de wereld is ontzettend luid zo zonder die koptelefoon.

Optioneel: een tweede beeldscherm

Het is overigens geen must, maar wil hem toch even benoemen: het tweede beeldscherm. Ik ben er een paar jaar geleden mee begonnen en kan bijna niet meer zonder. Het gebruik van een tweede scherm zorgt ervoor dat je heel veel meer open kan hebben staan. Zo heb ik op het hoofdscherm de achterkant van onze website (waar ik stukjes in tik). Op het scherm rechts van me staat mijn Slack open (want handig programma) en heb ik mijn to-do lijst staan. Op die manier heb ik alles bij de hand wat ik nodig heb, ideaal!

Reageer op artikel:
Thuiswerken vanwege het coronavirus? Deze tips en tools helpen je de dag door!
Sluiten