Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Apps 24 jun 2020

Thunderbolt 3 Pro-kabel van 2 meter nu te koop en behoorlijk prijzig

Hoewel er tijdens WWDC20 geen nieuwe hardware werd aangekondigd, dook er toch een nieuw product op in de catalogus van Apple. Zoek op de website van Apple naar Thunderbolt 3 kabels en je zult verwelkomd worden door een nieuw product: de Thunderbolt 3 Pro-kabel. Hij is sterker, langer en bovenal een stuk duurder.

Met deze nieuwe kabel voegt Apple lengte toe aan het assortiment. Tot voor kort was de enige Thunderbolt 3 kabel van Apple zelf er eentje van 0,8 meter. Wie dat te kort vindt, kan nu dus ook de Pro-kabel van 2 meter in zijn of haar mandje gooien. Helemaal nieuw is deze kabel overigens niet. De Pro-kabel wordt ook meegeleverd met de Pro Display XDR. Nu is deze kabel dus ook los te koop.

Apple omschrijft de Pro-kabel als volgt:

Langer en duurder

Naast de lengte is ook de prijs flink toegenomen. De versie van twee meter kost namelijk €149,-. Ter vergelijking: de versie van 0,8 meter is €45,-. Toch is er een goede reden waarom je zoveel extra betaalt voor een langere kabel. De korte versie is een passieve kabel. Wanneer je deze kabel op gaat rekken tot langer dan een meter verlies je snelheid.

Als je boven de meter komt, moet er zogenaamde actieve elektronica gebruikt worden in de connectoren. Dat zie je terug in de prijs. Om nog langere lengtes mogelijk te maken, wordt er momenteel gewerkt aan Thunderbolt kabels die gebruik maken van glasvezel in plaats van koper.

De Thunderbolt 3 Pro-kabel van Apple. (Afbeelding Apple)

Deze zijn al te koop, maar ook schreeuwend duur. Zo betaal je voor een glasvezel Thunderbolt 3 kabel van 10 meter $559,-. Nog niet lang genoeg? 30 meter kan ook, dan ben je bijna $800,- kwijt. Voor de gewone consument is dit nog onbetaalbaar, maar de verwachting is dat deze prijzen in de aankomende jaren zullen dalen.

Alternatief voor de Thunderbolt 3 Pro-kabel

Wil je nu al een Thunderbolt 3 kabel van 2 meter in huis halen, maar heb je geen zin om €149,- neer te leggen voor een gevlochten Pro-kabel? Dan vind je een prima alternatief ook gewoon in de officiële webstore van Apple. Naast hun eigen Pro-kabel verkoopt Apple namelijk ook de Belkin Thunderbolt 3 5A-kabel voor €79,95.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Thunderbolt 3 Pro-kabel van 2 meter nu te koop en behoorlijk prijzig
Sluiten