Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 11 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

6 apps waarmee je ontdekt aan welke apps en websites jij verslaafd bent

Waar gaat de tijd toch heen? Het antwoord is simpel doch confronterend: naar het staren naar onze smartphones. Het is bizar hoeveel tijd we op onze toestellen doorbrengen. Sommige apps slurpen uren per dag op. Maar hoe extreem is die situatie nou echt? Dat hoeft geen vraag te blijven, want er zijn talloze applicaties en tools die dat voor je bijhouden.

Verslaafd aan welke apps?

Er zijn apps waarin je bij kunt houden hoe je dagen eruit zien. Hartstikke tof, maar daar doelen we nu niet op. In dit artikel zetten we tools op een rijtje die automatisch bijhouden hoe jouw gedrag op je smartphone of computer eruit ziet. Hoeveel uur per dag je op je smartphone zit, welke apps je gebruikt en wanneer. Dat leidt soms tot verrassende inzichten.

Voor we beginnen een waarschuwing: dit soort apps hebben per definitie toegang tot veel van je gegevens nodig. Ze analyseren immers je gedrag. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorg dat jij je daar wel bewust van bent.

Quality Time (Gratis op Android)

Quality Time

Quality Time is een van de populairste tijd-trackers op Android. De app heeft een clean en duidelijk ontwerp. Je krijgt meteen te zien wat je moet weten. Niet alleen hoeveel minuten je specifieke apps hebt gebruikt, maar ook hoe vaak je ze per dag opent. Je kunt bovendien waarschuwingen instellen. Denk aan een notificatie als je langer dan een uur op Facebook zit. Daarnaast is er de mogelijkheid om op door jou gekozen momenten notificaties uit te zetten, zodat je van de ‘echte’ wereld kunt gaan genieten.

App Usage (Gratis op Android)

App Usage Android

App Usage lijkt qua functionaliteit op Quality Time. Er zijn echter verschillende extraatjes die deze app uniek maken. Zo kun je ten aller tijde een klein belletje op je scherm tonen, met daarin het aantal minuten dat je in de huidige app zit. Verder heb je beschikking tot alle statistieken die je je maar kunt wensen. Zeer uitgebreid! Aan de daadwerkelijke actie ondernemende kant is het allemaal iets beperkter.

Moment (Gratis op iOS)

Moment iOS

We hebben slecht nieuws voor iOS-gebruikers. iOS is van standaard een stuk geslotener dan Android. Oftewel, applicaties hebben minder toegang tot wat nodig is om alle statistieken rondom je app-gebruik te berekenen. Dit soort apps zijn dan ook altijd beperkter dan hun Android-equivalenten. Toch weet Moment daar nog redelijk omheen te werken. De apps vraagt je een screenshot van je batterijgebruik-scherm te maken. Niet perfect, maar het werkt. Het actief weren van jou als gebruiker behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Je zult dus vooral op je eigen wilskracht moeten rekenen.

Instant (2 euro per maand op Android en iOS)

Instant app Android iOS apps verskaafd

Heb je bijvoorbeeld een iOS-tablet, een iPad dus, en een Android smartphone? Of andersom? Dan is Instant de juiste oplossing voor jou. Deze dienst kan namelijk jouw gebruik op verschillende apparaten meten en vervolgens samengevoegd presenteren. Het blijft niet bij je app-gebruik: Instant pakt alle data die je smartphone standaard verzamelt. Wanneer je slaapt, waar je bent geweest en hoeveel stappen je hebt gezet. Een van de meest uitgebreide opties, maar daarmee ook de duurste: Instant kost minimaal twee euro per maand.

WhatPulse (Windows, MacOS en Linux)

WhatPulse

Wil je in kaart brengen hoe je de tijd doorbrengt op je laptop of computer? Dan is WhatPulse de ideale oplossing voor jou. Deze tool vereist flink wat vertrouwen in de ontwikkelaars, want je geeft de applicatie toegang tot een hoop data. Je krijgt een overzicht van je meest gebruikte apps, welke toetsen je aan hebt geslagen en waar je het meest op klikt. Voor 1,49 euro per maand krijg je mooie grafiekjes. Anders moet je het met tabellen doen. Oh ja, en WhatPulse houdt ook je dataverbruik bij. Niet verkeerd!

Webtime Tracker (Gratis voor Chrome)

Webtime tracker

 

 

Voor de Chrome-gebruikers onder ons is er Webtime Tracker. Deze extensie voor de browser presenteert je duidelijke grafiekjes en rapportjes. Daarmee wordt jouw dagelijkse surfgedrag compact en duidelijk in kaart gebracht. Je ziet hoe jouw surfgedrag per dag verschilt, maar ook leuke statistieken zoals hoe vaak je een website in totaal hebt bezocht. Althans, sinds je de extensie hebt aangezet. De ontwikkelaar belooft dat je data enkel lokaal wordt opgeslagen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
6 apps waarmee je ontdekt aan welke apps en websites jij verslaafd bent
Sluiten