Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 23 jan 2019

Privacylek Tikkie: IBAN-nummers gebruikers op straat

“Stuur jij even een Tikkie” is misschien wel de meest gehoorde zin die we na een avond bier harken voor onze kiezen krijgen. De betaal-app van ABN Amro is inmiddels een verlengstuk geworden van onze portemonnee en wordt in Nederland dan ook massaal gebruikt. Alleen waar we eerder dachten dat er weinig mis kon gaan bij het gebruik van de app, wijst een onderzoek van RTL Nieuws iets heel anders uit. Onze IBAN-nummers liggen op straat. 

IBAN-nummers op straat door Tikkie

ABN Amro’s populaire betaal-app Tikkie maakt ons leven een stuk makkelijker. Wanneer je met vrienden een drankje bent gaan drinken in de kroeg, is het niet meer nodig om te hannesen met de rekening. Een iemand betaalt hem en stuurt vervolgens een Tikkie naar de rest van de groep. Hoe simpel wil je het hebben? Maar waar we eerder misschien niet gedacht hadden dat er iets mis kon gaan, is dat nu wel het geval.

Wanneer jij jezelf bij Tikkie aanmeldt, moet je een 06-nummer invullen. Vervolgens vul je de bankrekening in waarmee je transacties wil voltooien en je bent klaar om betaalverzoeken te versturen. Echter wijzigt de werking van app door de nieuwe feature Tikkie Pay. Hiermee is het mogelijk om geld over te maken naar al je contacten die ook gebruik maken van de applicatie. Een handige feature, die wel voor de nodige problemen zorgt. Wanneer jij vlak voor de betalingsbevestiging annuleert, is het namelijk mogelijk om iemand zijn of haar IBAN-nummer te zien. Zonder dat die persoon dat dus weet.

Een rekeningnummer is een uniek nummer dat alleen aan jou gekoppeld is. Dat is nu precies de reden waarom bedrijven de laatste drie nummers van je rekening vragen om je identiteit te bevestigen. Zeker in combinatie met je 06-nummer is het gevaar voor fishing en identiteitsfraude aanzienlijk aanwezig. Volgens Dave Maasland van ESET Nederland is dat niet iets waar we te makkelijk over moeten denken.

“Ik snap de gebruiksvriendelijkheid van deze functie, maar het is een risico om het IBAN-nummer op deze manier op grote schaal vrij te geven.”

ABN Amro heeft de nieuwe feature inmiddels op non-actief gezet. De bank is nog wel van plan Tikkie Pay te lanceren, maar zal dat wel op een beter beveiligde manier doen.

Reageer op artikel:
Privacylek Tikkie: IBAN-nummers gebruikers op straat
Sluiten