Barry Kraakman
Barry Kraakman 20 apr 2015

Tiko: de eerste betaalbare 3D-printer voor in de huiskamer

3D-printen is al een tijdje hot. Helaas maken de prijs en looks van deze printers het niet echt aantrekkelijk om er zelf een aan te schaffen. Tenzij je het écht nodig hebt of zelf een 3D-geprinte enthousiasteling bent. Het Kickstarter-project ‘Tiko’ probeert deze drempel omlaag te trekken en lijkt daarin aardig gelukt te zijn; met nog een aantal dagen op de teller heeft het Kickstarter-project al ruim 22 keer meer opgehaald dan het oorspronkelijke doel was.

Tiko voor thuis

De Tiko lijkt de eerste 3D-printer waarbij verder is gedacht dan alleen het printen. De unibody zorgt naast een sterke behuizing ook voor een goede bescherming van de techniek. Daarnaast schermt het ook de ruimte af waar het voorwerp wordt geprint, zodat wind of andere externe omstandigheden de kwaliteit van het product niet beïnvloeden. Dankzij de deltavorm is het mogelijk grotere voorwerpen te printen dan de cirkelvormige concurrenten. Ook is nagedacht over het verwijderen van het vers geprinte object: de bodem is flexibel. Super easy dus.

Printen

De printer kan worden gevuld met meerdere varianten van filament (draad waarmee 3D-printers printen). Op deze manier kun je voor verschillende producten dus ander materiaal gebruiken en zit je niet vast aan één soort. Op? Dan pauzeert de printer automatisch zodat het filament kan worden bijgevuld. Daarnaast is de Tiko nauwkeurig: hij kan tot vijftig micron nauwkeurig printen. En stoot je tijdens het printen per ongeluk tegen de behuizing aan? Dan pauzeert de printer automatisch, om te voorkomen dat je jezelf aan de printkop verbrandt.

Gebruiksvriendelijkheid ten top

Al met al dus een gebruiksvriendelijke printer die het fenomeen 3D-printen een stuk toegankelijker voor in de huiskamer maakt. De in-browser software is ook nog eens simpel, zodat de gebruiker zich volledig kan focussen op wát er moet worden geprint. Via Kickstarter is het product voor omgerekend honderdzeventig euro te bestellen. Daar komen nog wel verzendkosten bovenop als-ie in november 2015 wordt verzonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Tiko: de eerste betaalbare 3D-printer voor in de huiskamer
Sluiten