Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 17 sep 2020

TikTok: deal met Oracle mogelijk niet genoeg voor Donald Trump

De TikTok-deal tussen het Chinese ByteDance en Oracle lijkt in kannen en kruiken. Toch lijkt Donald Trump niet tevreden over het resultaat.

De soap tussen Donald Trump en het Chinese medium TikTok is al maandenlang aan de gang. Hij zegt bang te zijn dat het Chinese moederbedrijf ByteDance de gegevens toegankelijk maakt voor de Chinese overheid. Hierdoor kunnen volgens hem gegevens van miljoenen Amerikanen in gevaar zijn. Hij besloot daarom ook een decreet uit te vaardigen waardoor het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten moet staken.

TikTok in de Verenigde Staten

Een oplossing is er volgens Trump wel: als ByteDance TikTok aan een Amerikaans bedrijf verkoopt kan de dienst doorgaan. Zowel Microsoft, Twitter als Oracle waren geïnteresseerd. Uiteindelijk ging het laatste bedrijf ermee vandoor. Een echte overname is het echter niet. ByteDance wilde alle activiteiten van TikTok onderbrengen een bedrijf in de Verenigde Staten. Oracle zou betrokken worden bij de opslag van de gegevens en de bedrijfsvoering van het Amerikaanse bedrijf. Bovendien zou het een minderheidsbelang krijgen. ByteDance behield dan wel de meerderheid.

Je ziet inderdaad dat dit in verleden tijd is geschreven. Dat komt omdat de regering van de Verenigde Staten het niet eens is met deze deal rond TikTok.  Het vindt alsnog dat de overeenkomst niet voldoende is om de zorgen van de Amerikaanse regering rond de app weg te nemen. Doordat ByteDance nog steeds de meerderheid in het Amerikaanse bedrijf zou hebben, is het er niet zeker van dat dit voorkomt dat China toegang zal hebben tot de gegevens. De zorgen over de overeenkomst worden geuit door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Hij heeft inmiddels minister van Justitie Willam Barr en minister van Financiën Steven Mnuchin op de hoogte gebracht. Zij gaan de deal verder bekijken. Uiteindelijk moet Donald zelf beslissen of hij wel of niet tevreden is me de dienst.

Mocht TikTok uiteindelijk verboden worden in de Verenigde Staten, dan heeft dit wellicht ook gevolgen voor Amerikaanse bedrijven. Apple is bijvoorbeeld bang dat China haar markt op slot gaat doen voor Amerikaanse techbedrijven. Wat er nog gaat gebeuren, is nog afwachten.

Reageer op artikel:
TikTok: deal met Oracle mogelijk niet genoeg voor Donald Trump
Sluiten