Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 4 jun 2021

TikTok geeft zichzelf toestemming stem- en gezichtsafdrukken te nemen

TikTok heeft deze week zijn Amerikaanse privacybeleid aangepast, waardoor het bedrijf biometrische herkenningstekens en -informatie mag verzamelen. Daar vallen zaken als stem- en gezichtsafdrukken onder. Bij navraag kan het bedrijf niet bevestigen waarom dit precies nodig is. Wel is duidelijk dat gebruikers eerst om toestemming gevraagd wordt wanneer het zover is.

Het eerste deel van de nieuwe sectie, genaamd Image and Audio Information (onder Information we collect automatically), meldt dat TikTok informatie kan verzamelen uit beelden en audio van content van gebruikers. Het gaat dan om verschillende soorten informatie:

  • objecten en omgeving
  • het bestaan en de locatie van het gezicht en de lichaamselementen
  • het bestaan van audio
  • de tekst en gesproken woorden

TikTok is dan best eng bezig

Dat klinkt best eng. Maar TikTok is hier niet de enige in. Andere socialmedia-apps doen dit namelijk ook, in het kader van toegankelijkheid. Zo kunnen verschillende functies omschrijven wat er op een foto te zien is. Gesproken woorden in tekst omzetten is een inmiddels bekende functie onder de noemer captions.

TikTok 2019
TikTok (Afbeelding: AFP)

Het alarmerende onderdeel betreft het verzamelen van biometrische gegevens. “We may collect biometric identifiers and biometric information as defined under US laws, such as faceprints and voiceprints, from your User Content. Where required by law, we will seek any required permissions from you prior to any such collection.”

Biometrische gegevens verzamelen

Hier in Nederland hebben we daar dus voorlopig geen last van gelukkig, maar in de VS is het nu spannend voor gebruikers. De bewoording is namelijk bewust vaag gehouden, zo lijkt wel. Verschillende termen of onderdelen binnen de tekst worden niet goed uitgelegd, zoals:

  • welke wetten TikTok aanhaalt (van een staat of federaal)
  • wat het bedrijf bedoelt met faceprints en voiceprints
  • hoe er toestemming gevraagd wordt

TikTok onder vuur: Nederlandse ouders willen tot wel 1,4 miljard euro zien

In de VS is het zo dat slechts enkele staten wetten hebben die betrekking hebben op het verzamelen van biometrische gegevens. Dat zouden dan de staten zijn waarin TikTok toestemming moet vragen. Maar betekent dat dan dat dit in andere staten niet gebeurt? Het bedrijf wil helaas verder niets over het nieuwe beleid kwijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TikTok

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
TikTok geeft zichzelf toestemming stem- en gezichtsafdrukken te nemen
Sluiten