Mark Hofman
Mark Hofman Apps 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

TikTok geteisterd door schokkende video die constant op blijft duiken

TikTok is een ontzettend populaire applicatie die ook een grote groep jonge kinderen bereikt. Het feit dat er een gruwelijke video rondgaat op het platform die contant maar op blijft duiken, is simpelweg een groot probleem.

Het gaat om een schokkende video waarin een man zichzelf door het hoofd schiet met een geweer. Naast het feit dat de originele video verwijderd is, worden accounts die de video herplaatsen verbannen. Maar het lijkt een lang gevecht te worden.

TikTok doet er alles aan om schokkende video te verwijderen

Dit artikel is dan ook meer een waarschuwing voor de mensen met kinderen die TikTok gebruiken. Het gaat om een video van een man, met een lange grijze baard, die achter zijn bureau zit. Op het moment dat de video voorbij komt, zorg dan dat je deze als de brandweer wegveegt en meldt bij TikTok. Het is niet altijd makkelijk om de video te vermijden, want er zijn genoeg mensen die het schokkende gedeelte van de video midden in andere video’s hebben geknipt. Een ziek spelletje waar TikTok zelf, volgens een woordvoerder, ook van op de hoogte is.

Tegenover Amerikaanse website The Verge maakt de woordvoerder bekend dat het bedrijf stappen onderneemt. “Onze systemen hebben automatisch een aantal clips gedetecteerd en gerapporteerd die de richtlijnen van ons platform schenden”, zo laat de persoon weten. “Het gaat om content die zelfmoord laten zien, prijzen, verheerlijken en promoten.” TikTok is druk bezig om alle accounts die erbij betrokken zijn te verbannen en dankt ook de groep mensen die meewerken met het bedrijf om het platform “schoon” te houden op dit gebied.

Naast vermomde filmpjes waarin het schokkende gedeelte van de video te zien zijn, duiken er ook video’s op van mensen die waarschuwen voor de video.

Moeilijker te vermijden

TikTok is uiteraard niet het enige platform waar dit soort video’s voorbijkomen. In het verleden hadden ook Facebook, Instagram en Reddit met dit soort zaken te maken. Al is er wel een groot verschil tussen de platformen. Waar je bij die drie laatste een gepersonaliseerde feed hebt met een voorproefje, wordt alle content in TikTok in één grote lijst gegooid. Deze lijst staat bekend als de Voor Jou-tab en speelt direct alles af wat voorbij komt. Het is hierdoor dus moeilijker om de schokkende video te vermijden. Voor oudere gebruikers zeker niet fijn, maar al helemaal niet voor kinderen en tieners.

Op Twitter laten ouder zich horen over het voorval. Ze delen onder andere wat het kijken van de video aangericht heeft bij hun kinderen. Mocht je zelf ouder zijn en dit willen voorkomen, weet dus waar je op moet letten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
TikTok geteisterd door schokkende video die constant op blijft duiken
Sluiten