TikTok-kloon YouTube Shorts doet goede zaken in eerste twee jaar

Apps Wesley Akkerman 26 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

YouTube-CEO Susan Wojcicki heeft groot nieuws over de TikTok-kloon YouTube Shorts. De video’s worden namelijk massaal bekeken. Daarnaast heeft de CEO goed nieuws voor alle makers van die video’s. Want er komen meer manieren beschikbaar waarop je als videomaker geld kunt verdienen aan de content die je maakt.

Ongeveer anderhalf jaar geleden bracht videoplatform YouTube de TikTok-kloon YouTube Shorts uit. Dit is een verzameling korte video’s die je direct binnen de officiële YouTube-app bekijkt, waardoor contentmakers toegang krijgen tot een gigantisch publiek. En dat blijkt nu ook uit de gepresenteerde cijfers.

TikTok-kloon doet het goed

YouTube-CEO Susan Wojcicki laat namelijk in een blogpost weten dat de video’s samen meer dan vijf biljoen views opgeleverd hebben. Dat is verspreid over meerdere platformen, zoals smartphones en laptops. De Shorts zijn te bekijken op alle platformen waarop de YouTube-dienst beschikbaar is, dus ook tv’s.

TikTok 2019
TikTok (Afbeelding: AFP)

Daarnaast is duidelijk dat het fonds, van 100 miljoen dollar, nu in meer dan honderd landen beschikbaar is. Daardoor hebben veel meer makers toegang tot inkomsten die ze uit de TikTok-achtige video’s kunnen verwerven. Makers krijgen maandelijks gemiddeld tussen de honderd en tienduizend dollar uitgekeerd.

Veel geld voor kleine makers

Dat bedrag wordt gebaseerd op kijkers en engagement. Een groot deel van dat geld, zo’n veertig procent, gaat naar kleine makers die geen deel uitmaken van het partnerprogramma van YouTube. Dit jaar komen er meer mogelijkheden voor videomakers om geld te verdienen. YouTube wil ze namelijk direct koppelen aan adverteerders. Dat gaat via een ander programma, genaamd BrandConnect.

Verder kijkt YouTube naar een hoop andere dingen. Zo wil het bedrijf winkelmogelijkheden aanbieden, waardoor gebruikers snel in aanraking komen met producten die besproken worden. Ook wil de dienst de remixfunctie verder uitbreiden, waardoor contentmakers kunnen voortbouwen op elkaars gepubliceerde video’s. Tot slot komen NFT’s aan bod; mogelijk wil het platform daar in de toekomst iets mee gaan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen