Jelle van Es
Jelle van Es Apps 2 nov 2020

TikTok niet in de ban, rechter steekt stokje voor de plannen van Trump

Naast dat TikTok een zeer populaire app is, is het ook een zeer populair onderwerp voor de president van de Verenigde Staten om op te schieten. Want volgens de Amerikaanse regering vormt de app een gevaar voor de nationale veiligheid en moet de app worden geband.

Die TikTok-ban zou op 12 november in gaan, nadat hij al een paar keer was uitgesteld. Maar nu lijkt het plan volledig van de baan. Een Amerikaanse rechter heeft namelijk geoordeeld dat de ban onterecht was, waardoor de app in de Verenigde Staten gewoon gebruikt kan blijven.

TikTok toch niet in de ban

De zaak tegen het besluit om TikTok te bannen was aangespannen door drie personen die TikTok gebruiken om hun content te delen. Dat meldt website Variety. De personen stellen dat het verbieden van TikTok in de Verenigde Staten in strijd zou zijn met hun ‘First Amendment rights to free expression’. Het komt er op neer dat een ban vrijheden zou inperken en dat kan niet.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

De rechter Wendy Beetlestone ging mee in dat argument en stelt dat een ban van TikTok een te grote beperking zou opleveren voor de gebruikers en dat zou schade opleveren. Daarnaast stelt ze dat de claim van de regering dat de app een gevaar zou opleveren voor de nationale veiligheid vooral hypothetisch is. Het verbannen van de app zou niet opwegen tegen het beschermen van een eventueel gevaar.

Verhaal met een staartje

Daarmee is de ban voorlopig van de baan, maar is het niet compleet klaar. Er kan nog in hoger beroep worden gegaan. Of dat ook gaat gebeuren, dat is nog maar de vraag. Wellicht dat men eerst even de Amerikaanse verkiezingen van deze week afwacht om te zien of Trump nog vier jaar in het Witte Huis zit. In dat geval zou hij alsnog de ban kunnen gaan doorzetten. Wil je meer lezen over wat er speelt rondom de app? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
TikTok niet in de ban, rechter steekt stokje voor de plannen van Trump
Sluiten