Tim Cook over App Store: ‘We willen echt iedere app hebben’

Apple-CEO Tim Cook bereidt zich voor op het gesprek met de House Judiciary Antitrust Subcommittee en heeft een statement voorbereid. Dat statement is als pdf-bestand vrijgegeven, zodat iedereen die nu al kan lezen. Daarin komt onder meer naar voren dat het bedrijf in feite zo veel mogelijk apps in de App Store wil.

We lichten in dit bericht een aantal interessante onderdelen uit. Zo stelt Tim Cook dat Apple op geen enkele markt een “dominant marktaandeel” heeft en dat klanten altijd kunnen kiezen uit genoeg alternatieven als het om smartphones gaan. Uiteraard gelooft het bedrijf erin dat de iPhone de beste ervaring aanbiedt, maar dat betekent niet dat er geen andere opties zijn.

Verder wil Apple geen concessies doen als het om feiten gaat. Tim Cook is voornemens om alle ideeën over de concurrentiebeperkende aard van Apple van tafel te vegen. Zo laat de CEO weten dat van de 1,7 miljoen beschikbare apps in de App Store, slechts zestig van Apple afkomstig zijn. Het bedrijf zou daarmee geen gatekeeper zijn, maar juist een hekkenopener. “We willen elke app op de App Store hebben die we kunnen krijgen. We willen ze niet weren.”

De CEO (Afbeelding: AFP / Don Emmert)

Tim Cook over kosten voor gebruik App Store

Ook gaat de Apple-CEO in op het aandeel dat Apple pakt van ontwikkelaars, wanneer ze gebruik willen maken van de App Store. Het aandeel ligt vaak ergens tussen de vijftien en dertig procent. Cook noemt dat aandeel “competitief” in vergelijking met alternatieven. Ook zegt hij dat de App Store nu een veel betere plek is dan het moment waarop de digitale winkel gelanceerd werd. Er worden namelijk constant verbeteringen doorgevoerd en nieuwe tools beschikbaar gesteld, aldus Cook.

Bovendien is Tim Cook van plan uit te leggen dat Apple de prijzen voor het gebruik van de App Store niet verhoogd heeft sinds de lancering. Ook zijn er geen extra kosten bijgekomen. Daarnaast wil Cook laten zien dat Apple juist gereduceerde tarieven voor abonnementen geïntroduceerd en uitzonderingen voor apps en diensten gemaakt heeft.

De hoorzitting vindt vandaag plaats. Naast Tim Cook moeten ook Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon) en Sundar Pichai (Alphabet/Google) zich melden.

Reageer op artikel:
Tim Cook over App Store: ‘We willen echt iedere app hebben’
Sluiten