Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 10 aug 2018

Tim Cook: humaniteit wordt uit onze muziek gezogen

Muziek is er in allerlei soorten en smaken en is voor behoorlijk wat mensen iets dat ze door de dag heen helpt. Het kan een bepaalde sfeer neerzetten en ervoor zorgen dat een feest wel of niet geslaagd is. Ook voor Tim Cook is muziek een belangrijk deel van het leven, maar hij maakt zich zorgen dat de humaniteit tegenwoordig steeds meer uit onze muziek wordt gezogen.

Spotify CEO vs. Tim Cook

Dit liet Cook weten in een gesprek met de voormalige Fast Company redacteur Bob Safian, die voor de gelegenheid even terug was om een profiel te schrijven over de Spotify oprichter Daniel Ek. Hierin deelde Ek zijn gedachten over de distributie en curatie van muziek. Om ook met een contrasterend standpunt te komen, besloot Safian ook de Apple CEO te interviewen met betrekking tot zijn mening en de mening van Apple over muziek.

Tim Cook

Muziek wordt steeds meer bits en bytes

Cook geeft aan dat muziek hem ontzettend inspireert en motiveert. Zonder muziek zou hij niet door zijn workouts kunnen komen en muziek zou ook hetgene zijn dat hem ‘s avonds helpt om tot rust te komen. Muziek zou volgens Cook zelfs beter werken dan welk medicijn dan ook. Hij maakt zich er echter zorgen over dat de humaniteit tegenwoordig uit onze muziek gezogen zou worden. Het zou steeds meer te maken hebben met bits en bytes en steeds minder met een vak en met kunst.

Algoritme of menselijke input?

Hoewel Cook Spotify niet bij naam noemt, zou de man met zijn “bits en bytes” opmerking best eens de muziek streamingdienst bedoeld kunnen hebben. Bij Apple Music worden suggesties voor nummers grotendeels door andere gebruikers opgegeven, terwijl Spotify daar een algoritme voor heeft. Cook geeft echter niet aan of hij doelde op hoe muziek suggesties worden gekozen of hoe de muziek zelf wordt gecreëerd.

Hoe dan ook blijft Spotify op het moment de grootste muziek streamingdienst. Apple Music is aan de andere kant bezig met een behoorlijke inhaalslag en krijgt er de laatste tijd met een razend tempo nieuwe gebruikers bij.

 

 

Fast Company

Reageer op artikel:
Tim Cook: humaniteit wordt uit onze muziek gezogen
Sluiten