Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 nov 2018

Tim Cook: “In de kast blijven was egoïstisch”

Meer dan vier jaar geleden was Tim Cook de eerste CEO van een groot bedrijf die uit de kast kwam. In een uitgebreid artikel in Bloomberg Business Weekvertelde Cook toen dat hij met zijn coming out een bijdrage wilde leveren aan de acceptatie van homoseksuelen in de samenleving. Vandaag blikt hij in een interview met CNN terug.

Wat Tim Cook bewoog om uit de kast te komen

Dat Cook op mannen valt, was bij zijn vrienden en bekenden al lang bekend. Toch koos hij er pas in 2014 voor om publiekelijk voor zijn geaardheid uit te komen. De Apple-CEO vertelt: “Ik ontving steeds meer berichten van jongens die ergens hadden gelezen dat ik homo ben. Ze vertelden me dat ze het erg moeilijk hadden. Ze werden gepest, hun familie mocht ze niet meer en konden op weinig steun van hun ouders rekenen. Soms stonden ze zelfs op het punt om zelfmoord te plegen.”

Door die e-mails ging het bij Cook knagen: “Ik heb mijn privéleven altijd voor mezelf en mijn naasten gehouden. Door al die berichten ging ik echter inzien dat dit toch egoïstisch was. Ik voelde dat ik iets moest doen voor die kinderen en wilde ze laten zien dat je gay en alsnog succesvol en geliefd kunt zijn. Het was beslist niet de bedoeling om een signaal aan andere CEO’s te geven, daar dacht ik niet eens aan. Toevallig was ik de eerste. Het is eigenlijk best gek dat ik de eerste was, maar ik ben er nog steeds trots op.”

Apple pakt ieder jaar uit tijdens de Pride in San Francisco – lik/tap voor groter.

Hoe homo zijn Cook bij zijn werk helpt

Bij zijn coming out zei Tim Cook: “I’m proud to be gay, and I consider being gay among the greatest gifts God has given me” en dat meent hij nog steeds. De Apple-CEO licht die woorden nu verder toe: “Ik leerde al vroeg hoe het is om onderdeel van een minderheid te zijn. Dat geeft je een boel empathie voor andere minderheden. Je begint het leven een beetje anders te zien”, aldus Cook.

Voor Tim Cook helpt nog iets anders bij zijn werk: “Mijn familie had geen problemen met mijn geaardheid, maar ik ben er wel mee gepest en geplaagd. Dat overkomt iedereen die onderdeel is van een minderheid wel. Voor mij is het overigens wel goed om een olifantenhuid te hebben. Als je homo bent, ontwikkelt die zich vanzelf. Als CEO van Apple krijg ik nogal wat kritiek en daar komt dit goed bij van pas.”

De opdracht voor iedere generatie

De Apple-CEO is van mening dat iedere generatie de opdracht heeft om iets voor mensenrechten te betekenen. Dat de regering Trump de erkenning van transgenders terug wil draaien, stoot hem dan ook tegen de borst. Tim Cook zegt: “het verbaasd me eigenlijk niet. Ik ben in het zuiden opgegroeid en heb discriminatie van dichtbij meegemaakt. Vrouwen mochten 100 jaar geleden nog niet stemmen. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen? Ik vind dat iedere generatie de verantwoordelijkheid heeft iets voor de mensenrechten te doen.”

Het gaat Cook echter niet alleen om transgenders. “Die verplichting voel ik enorm rondom het transgender-debat. Ik wil echter niet alleen dingen voor de gay- en transgender-community doen, ik wil ook vrouwen en etnische or religieuze minderheden helpen. Het zou enorm schelen als iedereen met waardigheid en respect werd behandeld”, de Apple-CEO.

Het nalatenschap van Tim Cook

Het nalatenschap van Steve Jobs was enorm. Hoe ziet Tim Cook dat? De Apple-CEO geeft een verrassend bescheiden antwoord: “Ik hou me daar niet zo mee bezig. Volgens mij ben je veel te veel met jezelf bezig als je daarop gaat focussen. Ik ben daar niet goed in en wil me liever op andere mensen en producten focussen. Ik doe gewoon dingen en hopelijk helpen die andere mensen. Als mensen op mijn begrafenis staan en concluderen dat ik een goede en fatsoenlijk man was, heb ik een goed leven gehad.”

CNN

Reageer op artikel:
Tim Cook: “In de kast blijven was egoïstisch”
Sluiten