Timelapses zijn overrated, een Layer-Lapse is awesome

Sinds we met een iPhone of via Hyperlapse eenvoudig een timelapse met onze telefoon kunnen maken is deze vorm van video nog populairder geworden dan dat het al was. Toch zijn wij een beetje uitgekeken op timelapses. Vooral omdat we de ene timelapse van een stad na de andere timelapse van een stad zien. Het oogt een beetje van hetzelfde en zien we liever nieuwe creatieve varianten.

Fotograaf Julian Tryba heeft zich daarom aan Layer-Lapse gewaagd. En het resultaat mag er wezen. Waar bij een timelapse de tijd wordt versneld worden bij een Layer-Lapse verschillende tijdsfragmenten met elkaar gecombineerd. Hierdoor zie je in een versneld en gecombineerd tijdsbestek een stad zowel bij dag als bij nacht. Mocht je niet helemaal snappen wat we hiermee bedoelen moet je onderstaande Layer-Lapse van Boston maar eens checken.

Het resultaat mag er zijn, right?! Zo’n project gaat overigens wel met veel tijd gepaard. In totaal heeft Julian ongeveer honderd uur gefotografeerd en zitten er 350 editing uren in. Hij heeft zo’n 150.000 foto’s gebruikt dat 6TB aan data in beslag neemt. Je hebt dus een ruime harde schijf nodig als je dit ook voor elkaar wilt krijgen. Voor het editen heeft hij programma’s zoals SpectraLayers Pro 2, Lightroom, After Effects, Photoshop, Excel, LRTimelapse en Premier Pro gebruikt. Meer over dit gave project lees je hier.

Reageer op artikel:
Timelapses zijn overrated, een Layer-Lapse is awesome
Sluiten