Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn Tech 9 april 2017

Column: waarom jij altijd met Monopoly of Risk verliest


Je hebt twee soorten mensen in de wereld: mensen die, met welk spel er ook gespeeld wordt, als winnaar uit de bus komen, en mensen die zich nog nooit tot koning van de spelletjesavond hebben gekroond. Ik behoor mijn hele leven al tot die laatste groep. Nu ben ik het zat: ik keer mij tot het internet, op zoek naar tips van mensen die er verstand van hebben. Ik wil ook een keertje winnen.

Monopoly

Monopoly is niet enkel een kansspel waarvoor een dobbelsteen je beste vriend is. Als we dat van iemand aan moeten nemen, dan is dat wel van Natalie Fitzsimons. Zij won in 2015 de Monopoly kampioenschappen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit zijn haar tips:

Vergeet hotels

Koop nooit hotels! De extra kosten voor het kopen van hotels is de grotere boete die je medespelers wellicht moeten betalen niet waard. Het is slimmer om de maximale vier huizen op je straten te zetten. Op die manier onthoud je deze huizen ook van je tegenstanders.

Ga niet voor de Kalverstraat

Vecht jij altijd met je familie om de Kalver- en Leidsestraat? Niet nodig! Fitzsimons raadt zelfs aan om deze straten niet aan te schaffen. Je betaalt er veel geld voor, maar de kans dat je rivalen op de twee plaatsen komen zijn heel klein.

Ga voor die hypotheek

Zodra je een hele straat hebt, is het slim om een hypotheek te zetten op al je andere kaarten en die straat meteen vol te bouwen met huizen. Eén straat volgebouwd is meer waard dan een heel bord met straten zonder huizen.

Speel je gevangeniskaart tactisch

In het bezit van een ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’ kaart? Zet ‘m vroeg in het spel in. Tegen het einde van het spel, wanneer er al veel huizen zijn, is de gevangenis juist de plek waar je wilt zijn.

Risk

Dat het Nederlands kampioenschap Risk fantastisch is wisten we al. In 2015 werd deze gewonnen door Ruben Jorritsma. Dit zijn de tips die ik bij mijn volgende Risk-avond zeker ga toepassen.

Neem een kijkje achter de grenslanden

Bouw je leger achter de grenslanden. Zet nooit je legers naast het land dat al belegerd is door je rivaal. Je wordt een gevaar en binnen no time zit je in een wapenwedloop. Als je je leger achter het grensland plaatst voorkom je dit en schrikt het je tegenstander ook af om het land tussen jullie in te belegeren.

Risk
Vergeet Noord-Amerika

Ga nooit voor Noord-Amerika. Noord-Amerika is het minst aantrekkelijke continent in het spel. Dat komt ten eerste omdat het met negen landen erg groot is. Tegen de tijd dat jij Noord-Amerika hebt veroverd, zijn Europa en Zuid-Amerika al lang veroverd. Ook liggen de grensposten te ver uit elkaar waardoor de verdediging moeilijk wordt. Als derde reden geeft Jorritsma dat de andere spelers Noord-Amerika als te machtig ervaren, omdat het (onterecht) juist gemakkelijk te verdedigen lijkt.

Afrika is het belangrijkste contintent

Ga altijd voor Afrika. Afrika is gemakkelijk om te veroveren, je krijgt er goede inkomsten voor, maar is wel dusdanig klein dat de anderen je niet als bedreiging zien. Perfect!

Risk
Kies een camouflagekleur

Go for green. Echte legers hebben altijd een groene camouflagekleur. Dat doen ze niet zomaar! De kleur groen valt op het Risk-bord het minste op. Bovendien worden mensen blij van groen, het wekt positieve associaties op, waardoor mensen je pionnenkleur minder haten. Altijd handig.

Conclusie: ik voel mij goed en voorbereid. Bij de volgende Risk-avond met mijn vrienden, en Monopoly-middag met mijn familie, voeg ik deze tips van de pro’s toe. Hopelijk behoor ik dan ook eindelijk tot de eerste groep. En jij ook! Succes. Meer verhalen van Laura lees je hier.

Deze column is geschreven door Laura Grilo Melo en is onderdeel van onze rubriek WANT to Play die wij samen met Tons of Fun zijn gestart.

Reageer op artikel:
Column: waarom jij altijd met Monopoly of Risk verliest
Sluiten