Daniel Koster
Daniel Koster Uncategorized 14 jan 2016

Tips om op een goedkope manier je elektronische apparaten schoon te maken

Je elektronische apparaten worden vies. Dat is logisch, want je gebruikt ze veel. Wij verbazen ons er bijvoorbeeld elke keer weer over hoe vet onze smartphoneschermen worden en hoe stoffig onze toetsenborden zijn. Vandaar dat wij je deze handige tips bieden. Je apparaten schoonmaken op een goedkope manier doe je zo!

Je apparaten schoonmaken? Eerst het apparaat uit!

Vergeet niet voordat je aan het schoonmaken begint je apparaat uit te schakelen. Je gaat vaak met water aan de slag, of wellicht met iets dat stroom geleidt. Door je elektronische apparaat uit te schakelen kun je geen opdonder krijgen!

Je smartphone

Je gebruikt je telefoon dagelijks. Velen zelfs terwijl ze op het toilet zitten. Je kunt je dus wel voorstellen dat het scherm onder de bacteriën zit. Zo maak je ‘m schoon.

Gebruik een optische microvezeldoek of een koffiefilter
Gebruik een optische microvezeldoek. Dit doekje werkt prima voor het verwijderen van rotzooi en laat (belangrijker nog) geen krassen op je scherm achter. Dat kan op den duur wel gebeuren als je bijvoorbeeld toiletpapier gebruikt. Papier kent namelijk kleine houtsplintertjes die uiteindelijk je scherm beschadigen. Heb je geen microvezeldoek in huis? Dan is een koffiefilter een goed alternatief. Deze is brandschoon aangezien je er indirect uit drinkt en kent geen kleine splintertjes (wederom, omdat je er uiteindelijk uit drinkt).

Gedestilleerd water, alcohol-destillatie of je adem
Is je scherm erg vies? Gebruik dan gedestilleerd water (je kunt ook zelf water koken), een alcohol-destillatie of je adem. Water uit de kraan kent namelijk een bepaalde hoeveelheid bacteriën die je scherm (op den duur) aantasten en ook bepaalde bestandsdelen van zeep kunnen je scherm aantasten. Wil je kosten besparen en niet een eurootje of tien/twintig uitgeven aan duur middel dat wel compatibel met je scherm is? Check dan de onderstaande video!

Je laptop en/of computer

Je laptop is ook een apparaat dat met flink wat viezigheid krijgt te maken. Begin wederom met het reinigen van je scherm. Dit kan op dezelfde manier als hierboven is aangegeven. Je laptop kent echter ook nog een toetsenbord!

Tandenborstel, make-up-borstel of een verfkwast
Koop een tandenborstel, een zachte make-up-borstel of een verfkwast. Hiermee kun je de troep die zich tussen de toetsen bevindt wegvegen. Wat ook een handige oplossing is, is tape. Deze kun je op je laptop plakken en vervolgens lostrekken. Zodoende komt flink wat vuil mee.

Perslucht
Heb je het ergste vuil verwijderd? Dan is perslucht de volgende stap. Hiermee blaas je het overgebleven vuil tussen de toetsen van je toetsenbord weg.

Toetsen schoonmaken
Vervolgens is het tijd om je toetsen schoon te maken. Dit moet je doen met een optische microvezeldoek (zoals eerder genoemd). Dip de doek in een kleine hoeveelheid van je (zelfgemaakte) goedje waarmee je ook je smartphonescherm hebt gereinigd. Heb je je hele toetsenbord gehad? Maak ‘m dan droog met de droge kant van de doek. Een wattenstaafje is hier ook een goed alternatief voor trouwens. Zo maak je je toetsenbord droog én haal je de laatste viezigheid nog weg!

Je oordopjes

Je oren zijn niet altijd even schoon en het is dan ook onvermijdelijk dat er wat oorsmeer of ander spul op je oordopjes blijft zitten. Het is echter wel zo hygiënisch om ze af en toe eens goed te reinigen.

Stap 1
Begin met een tandenborstel. De hardere borstels zijn ideaal voor het wegpoetsen van oorsmeer.

Stap 2
Gebruik vervolgens een wattenstaafje om de rest van het smeer weg te halen. Er blijft waarschijnlijk nog wat smeer zitten namelijk.

Stap 3
Pak wederom het goedje of gedestilleerd water erbij waarmee je veilig je elektrische spullen kunt reinigen. Op die manier kun je de bacteriën die je niet met je blote oog kunt zien, maar zeker weten nog op je oordopjes zijn achtergebleven weghalen.

Andere apparaten of onderdelen

Ingangen van je apparaten
Je smartphone, laptop en andere apparaten kennen allerlei ingangen. Het is slim om deze schoon te maken, want wanneer ze vol zitten met rotzooi kan dat uiteindelijk leiden tot schade of het niet goed functioneren van je apparaat. Koop een tandenborstel die dezelfde vorm kent als je lader of usb en ga er rustig mee in je usb-ingang heen en weer. Heb je trouwens last met opladen van bijvoorbeeld je smartphone? Check dan dit artikel waar we je uitleggen hoe je dit probleem verhelpt!

Troep in je speakers?
Heb jij troep in je speaker zitten? Je kunt dit gemakkelijk verwijderen met een kledingroller. Je speakers komen namelijk gemakkelijk vol te zitten met allerlei haren en andere rotzooi. Door met de kledingroller over je speaker heen te gaan ben je hier zo van af!

Bonus; een UV-schoonmaakgadget

Als je het écht grondig wilt aanpakken, ga dan voor een UV-schoonmaakgadget. Dit is een apparaat die je scherm volledig bacterie-vrij maakt door middel van UV-licht. De PhoneSoap is bijvoorbeeld een goede. Dit is een oplader en schoonmaak-gadget in één. Het UV-licht richt zich op de bacteriën die daardoor sterven. Wat handig is, is dat je hierdoor geen hitte, vloeistof en chemicaliën nodig hebt. Dag bacteriën!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tips om op een goedkope manier je elektronische apparaten schoon te maken
Sluiten