Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 7 mei 2018

Hier moet je op letten als je een router gaat kopen

Met veel internetpakketten krijg je tegenwoordig een wifi-modem om internet aan al je apparaten te geven. Deze is vaak toch niet echt helemaal voldoende en in dat geval kun je ook nog een router aan de modem aansluiten. Helaas zijn er behoorlijk wat verschillende routers en kan het dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, dit is waar je op moet letten als je een router gaat kopen.

Wifi-standaard

Ten eerste kun je kijken naar de router klasse, aangezien deze aangeeft welke wifi-standaard de router ondersteunt. Als de klasse begint met een N, bijvoorbeeld N600, dan ondersteunt het apparaat de wifi-standaard 802.11n. Dit protocol is voor netwerken op de 2,4 GHz en 5 GHz band en je kunt met deze standaard theoretisch gezien een maximumsnelheid van 900 Mbit/s behalen.

Wifi

Naast de N-klasse is er een een AC-klasse, welke uiteraard begint met de letters AC. Als je bijvoorbeeld een AC2600 router koopt, weet je door de letters dat het apparaat de wifi-standaard 802.11ac ondersteunt. Deze is voor netwerken op de 5 GHz band en geeft je over het algemeen een theoretische maximumsnelheid van 7000 mbit/s.

Het handigste is om te gaan voor een AC router, aangezien hij de meeste apparaten die je in huis hebt ondersteunt. Zelfs apparaten zonder 802.11ac op de 2,4 GHz band kunnen gewoon het internet op via de router.

Daarnaast ligt de theoretische snelheid een stuk hoger dan bij een N-klasse router. Bedenk je wel dat je in de praktijk doorgaans niet bij de theoretische snelheid in de buurt komt. Als je geen apparaten hebt die de 5 GHz band gebruiken, hoef je natuurlijk niet te gaan voor een AC router, maar is een N-klasse router (die doorgaans ook goedkoper is) prima. Een voordeel aan de 2,4 GHz band is ook nog dat je een groter draadloos bereik hebt.

Antennes

In principe geldt dat hoe meer antennes je hebt, hoe meer datastromen er tegelijkertijd ondersteund worden en hoe sneller de theoretische basissnelheid van je wifi-verbinding is. Als er bijvoorbeeld twee gelijktijdige datastromen zijn, wat wordt aangeduid als 2×2, zou theoretisch gezien de basissnelheid verdubbeld worden. Je apparaten moeten dan wel evenveel antennes hebben en dezelfde wifi-standaard ondersteunen.

ASUS RT-AC3200 router

Ethernetpoorten

Routers komen met ethernetpoorten om via een kabel bijvoorbeeld je computer of een mediastreamer kunt hangen. De ene ethernetpoort is echter niet de andere en er zijn twee verschillende soorten. Zo zijn er fast- en gigabit-ethernetpoorten, waarbij een fast-poort in de langzaamste optie is. Een gigabit-poort is een stuk sneller en heeft een snelheid van tot wel tien keer hoger.

Als je geen apparaten met een draad aansluit op je router, die gigabit ondersteunen, kun je wat dat betreft gewoon voor een router met fast-ethernetpoorten aan, aangezien die ook meteen goedkoper zal zijn.

Maar je wilt geen fast-wan-ethernetpoort. Aan de wan-ethernetpoort hang je namelijk je modem en de fast-poort zou de haalbare snelheid kunnen drukken. In de praktijk krijg je met een fast-ethernet verbinding doorgaans niet meer dan 95 Mbit/s. Met een gigabit-ethernetpoort is dat 900 Mbit/s.

Internet 4G T-Mobile

Beveiliging

Omdat we steeds meer slimme apparaten in huis halen, die verbonden worden op het internet, wordt de beveiliging van je router steeds belangrijker. Al je smarthome apparaten weten samen behoorlijk wat over jou en je routines en je wilt natuurlijk niet dat deze info in verkeerde handen valt.

De bedrijven TP-Link en Asus werken samen met de antivirusfabrikant Trend Micro om hun routers veilig te houden en aan de andere kant komen beveiligingsbedrijven Norton en F-Secure weer met hun eigen router. Veel routers hadden in het verleden een webinterface om in te loggen op het apparaat, maar over het algemeen wordt deze methode als te onveilig beschouwd.

Er wordt hierbij meestal naar de Mirai malware verwezen. Dit was de eerste IoT-malware en heeft meer dan een miljoen apparaten, zoals routers en ip-camera’s, besmet.

Routers met het F-Secure Sense en het Avast Chime platform gebruiken geen webinterface meer en installeer je via een app op je smartphone met een unieke en veilige koppeling met de router. Let er dus op of je router werkt met een webinterface en of er beveiligingssoftware aanwezig is.

Mesh router

Vaak is een enkele router niet genoeg om in het hele huis voor de perfecte dekking te zorgen en kun je bijvoorbeeld een repeater erbij doen. Dit zorgt er echter meestal voor dat je meerdere netwerknamen krijgt en je telkens op een ander netwerk moet inloggen voor het beste bereik.

Het is ook mogelijk om meteen voor een zogenaamde mesh router te gaan. Deze werkt in combinatie met meerdere satellieten en vormt hiermee samen een mesh-netwerk. De satellieten communiceren met elkaar en de hoofdrouter en verdelen het netwerk over je hele huis, zonder de snelheid te verminderen.

Bluetooth

Een nadeel van dit systeem is dat de mesh routers op het moment nog behoorlijk prijzig zijn, vergeleken met “normale” routers. Een voorbeeld van een mesh router is de Netgear Orbi met prijzen die variëren van de 170 euro tot bijna 500 euro. Ook Asus is bezig geweest met mesh routers en komt binnenkort met een nieuwe. Deze komt met een extra leuke feature. Hij is namelijk uitgerust met Amazon’s slimme assistent Alexa.

Reageer op artikel:
Hier moet je op letten als je een router gaat kopen
Sluiten