Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 15 dec 2017

Zo maak je je kerstverlichting slim en babbel je dit jaar met je kerstboom

Sinterklaas is net weer naar Spanje vertrokken en de voorbereidingen zijn al druk bezig voor zijn dikkere broer uit de Noordpool. Waarschijnlijk staat de kerstboom al klaar of ben je nog bezig met het uitzoeken van het perfecte exemplaar. En geen kerstboom is natuurlijk compleet zonder sfeervolle kerstverlichting. Je kunt zoals elk jaar gewoon je lichtjes handmatig in en uit het stopcontact halen om ze aan en uit te doen, maar dit jaar kun je ook gaan voor slimme kerstverlichting. Wij leggen je uit hoe je voortaan kunt babbelen tegen je kerstboom en hij spontaan oplicht van kerstvreugde.

Het begint met een slimme stekker

Om je kerstverlichting slim te maken heb je ten eerste een slimme stekker nodig. Deze stop je in het stopcontact, waarna je vervolgens je kerstverlichting hierop aansluit. Hiermee heb je eigenlijk het meeste werk al gedaan en hoef je verder alleen nog te pielen op je smartphone. Slimme stekkers bestaan er in allerlei soorten en maten en je kunt overigens natuurlijk van alles hierop aansluiten dat je regelmatig aan of uit wilt schakelen. Met sommige stekkers kun je zelfs nog het energieverbruik van de aangesloten verlichting of apparaten in de gaten houden.

kerstboom

Slimme Siri verlichting

Als je een slimme stekker gaat aanschaffen, moet je wel goed opletten dat de stekker wel met je smarthome-systeem werkt. Niet alle stekkers werken bijvoorbeeld met Apple’s HomeKit of met Google Home. Als je de HomeKit gebruikt is de Elgato EVE stekker een goede optie. Je scant de HomeKit code op de stekker met de Elgato Eve app en je stekker is verbonden. Vervolgens kun je op je iPhone of iPad Siri vragen om je kerstverlichting aan en uit te zetten. Daarnaast kun je in de app ook meteen zien hoeveel elektriciteit je kerstlampjes verbruiken.

Elgato Eve voor slimme kerstverlichting

Ook Alexa en Google Assistant doen mee

Als je liever werkt met Google Home of de Amazon Echo speakers is de TP-Link HS100 stekker je vriend. De slimme stekker werkt samen met de Kasa app, zodat je hier ook weer je kerstverlichting op afstand kunt beheren. Geef opdrachten aan Alexa en Google Assistant om je kerstboom toe te spreken. Overigens is de app beschikbaar voor iOS 8 of hoger, dus kun je via de app ook op je iPhone je lampjes besturen. Verder kun je de stekker ook gebruiken om je verlichting op bepaalde tijdstippen automatisch aan of uit te laten gaan. Dat is meteen handig voor wanneer je op wintersportvakantie gaat en wilt doen alsof je nog gewoon thuis bent om inbrekers te ontmoedigen.

TP-Link HS100 slimme stekker

Echt slimme kerstverlichting

Hoewel een slimme stekker de handigste optie is, aangezien je hem ook nog voor andere dingen kunt gebruiken na de kerst, kun je er ook voor kiezen om voor echte slimme kerstverlichting te gaan. Twinkly begon als Kickstarter project en is nu daadwerkelijk op de markt. Hoewel je het maar een keer per jaar gebruikt, kun je er als kerstverlichting veel meer mee dan met alleen een slimme stekker. Twinkly biedt je namelijk allerlei verschillende kleuren LED lampjes, welke je kunt animeren. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende voorgeprogrammeerde effecten en patronen en kun je deze zelfs delen met je vrienden via je social media accounts. Twinkly is te bestellen via allekabels.nl, dus waarschijnlijk heb je hem ook nog net op tijd binnen.

Een mooi verlichte kerstboom is een eerste stap in het creëren van de perfecte kerstsfeer. Deze vijf kerst apps helpen je verder op weg met onder andere kerstmuziek, kerstkaarten en een heerlijk oldschool kerstverhaaltje.

 

Reageer op artikel:
Zo maak je je kerstverlichting slim en babbel je dit jaar met je kerstboom
Sluiten