Rutger Houweling
Rutger Houweling Home 19 dec 2012

Tivoli Audio’s Model One BT: Een klassieke tafelradio met een moderne tint (review)

Tivoli Audio, die begin 2000 bekend is geworden na de introductie van hun tafelradio Model One, heeft haar audiosystemen-assortiment uitgebreid met o.a. de Model One BT. Waar de Model One alleen over een tuner beschikt die zelfs de zwakste FM/AM-signalen oppikt, is de Model One BT uitgerust met dezelfde legendarische tuner, maar ook met Bluetooth. Hierdoor is het dus ook mogelijk om draadloos naar je muziekcollectie te luisteren die zich op je smartphone, tablet of andere Bluetooth-apparatuur bevindt. Nu is een ‘gewone’ tafelradio tegenwoordig niet speciaal meer dus hebben ze een goede keuze gemaakt om de klassieke tafelradio uit te breiden met de Bluetooth-technologie. Tivoli Audio claimt dat de Model One BT zorgt voor een hoogwaardige hifi-sound en dat de FM/AM-tuner nauwkeurig af te stemmen is door de grote afstemknop met 5:1 vertraging. Wij houden van zulke uitspraken, want is dit wel zo? Wij zochten het uit!

Specificaties

Zoals jullie van ons gewend zijn, eerst even een korte samenvatting van wat er nou achter dat elegante uiterlijk schuilt. De Model One BT beschikt over een 3” breedbandluidspreker met lange slag. De draadloze verbinding komt tot stand via Bluetooth 2.1 + EDR en gebruikt het speciaal voor muziek ontwikkelde Bluetooth® A2DP-profiel zodat de gestreamde muziek zich uit in hoogwaardige audiokwaliteit. Het ontvangstbereik is minimaal 9 meter. Wil je een apparaat aan de Model One BT koppelen die geen bluetooth ondersteunt? Aan de achterkant is een AUX-ingang, waardoor je met een 3,5mm audiokabel de muziek van dit apparaat kunt afspelen. Het is niet alleen een speaker, maar ook een tafelradio dus beschikt-ie over een gevoelige analoge AM/FM-tuner en een grote afstemknop met 5:1 vertraging. Zit je op een zaterdagochtend lekker de krant te lezen en wil je dit combineren met het luisteren naar de radio, maar is je partner of huisgenoot hier niet van gediend dan is het mogelijk om een koptelefoon in te pluggen. Aan de achterzijde is ook een REC-uitgang te vinden die te koppelen is aan opnameapperatuur. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete radioprogramma opnemen. Je favoriete radioprogramma is overigens te ontvangen via een externe uitschuifbare antenne of de interne antenne. Stroom krijgt-ie via een 230V kabel. Dit kan ook met een 12VDC-aansluiting als je de Model One BT bijvoorbeeld meeneemt op een jacht.

Design

Aangezien het gaat om een tafelradio en dus voornamelijk in de huis- of eetkamer vol in het zicht staat, vinden wij het design erg belangrijk. Met zijn 1,86 kilo en degelijke afmetingen (11.43cm H x 21.27cm W x 13.34cm D) is de Model One BT op het eerste oog een rechthoekige tafelradio die we graag in ons huis zien. De tafelradio is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Wij kregen de uitvoering met een zwart fineer afgewerkte behuizing tot onze beschikking. Deze fineren behuizing is ongeveer een centimeter dik. De radio is zilver gekleurd en is gemaakt van kunststof. Dit is alleen aan de voor- en achterkant te zien, want de fineren behuizing valt ook over de zijkanten heen.

De zilveren voorkant is aan de linkerkant voorzien van de speaker, een volumeknop en functieknop (OFF/FM/AM/BT) bevinden zich in het midden en aan de rechterkant is de grote afstemknop te vinden. Alle knoppen zijn van kunststof. De achterkant is voorzien van de uitschuifbare antenne + de mogelijkheid om naar de ingebouwde antenne te switchen, de power-ingang en de Auxiliary-ingang en uitgangen voor opnameapparatuur en een koptelefoon. Als laatste is er aan de onderkant een gat te vinden waardoor de bass beter tot zijn recht komt en wordt de tafelradio met Bluetooth ondersteund door vier kunststof voetjes.

Al met al een stijlvol design die in wellicht ieder huis mooi zal staan. De verschillende uitvoeringen zijn Walnut/Beige, Cherry/Silver, White/Silver, Black Ash/Silver, Black
Ash/Black-Silver
. Bekijk de shots hieronder voor een indruk van het design.

Installatie en gebruik

Het laatste wat voor de Model One BT nodig is, is een gebruikshandleiding. Eenmaal uit de doos geldt een mooie plek uitzoeken in de huis- of eetkamer, van stroom voorzien en beslissen of je naar de radio wil luisteren of dat je draadloos muziek wil streamen via een Bluetooth-apparaat. Voor het luisteren naar de radio selecteer je FM of AM via de functieknop en schuif je de antenne uit als je gebruik wil maken van de externe antenne. Vervolgens draai aan de grote knop voor het selecteren van de juiste frequentie. Behoorlijk easy! Voor het luisteren naar de muziek op je Bluetooth-apparaat selecteer je BT via de functieknop en koppel je het apparaat via de Bluetooth-instellingen. De apparaat-naam is Tivoli Bluetooth. Via verschillende smartphones, tablets en laptops kwam deze verbinding erg makkelijk en snel tot stand. De Model One BT is dus een gebruiksvriendelijke topper!

Geluid en kwaliteit radio

Yes, tijd om dat hoogwaardige hifi-sound en de legendarische FM/AM-tuner te testen! Het geluid van de draadloos gestreamde muziek via Bluetooth was als eerst aan de beurt. Wij houden ervan dat wanneer we de volumeknop helemaal opendraaien het geluid nog steeds zuiver klinkt. Waar veel speakers voor zakken is dat tonen bij een harder volume te scherp worden. Dit is bij de Model One BT niet het geval. Het geluid was echt verbazingwekkend goed. Volle klanken, een prima bass die niet overheerst en hoge en lage tonen die in balans staan. Ok, nu niet meteen denken dat de Model One BT een vervanger kan zijn voor je huidige geluidssysteem. Het gaat om een goede tafelradio waar een relaxt geluid uitkomt en prima werk levert tijdens bijvoorbeeld een verjaardag.

Tijd, voor de legendarisch FM/AM-tuner. Als eerste draait de FM/AM afstemmingsknop lekker zwaar waardoor de buitenste ring met een vertraging van 5:1 meedraait. Een radiostation goed afstemmen gaat dan ook vrij gemakkelijk, waardoor een digitale radio totaal overbodig is. Het oranje lampje boven de functieknop geeft aan of je een goed signaal te pakken hebt. Dit is overigens ook te horen, want geen goed signaal betekent… veel ruis. We zijn wel meer fan van de externe antenne dan van de interne antenne. Wanneer de externe antenne helemaal is uitgeschoven, is het bereik een stuk beter dan wanneer je overschakelt naar de interne antenne. Je moet het dus niet erg vinden om een zilverkleurige antenne zichtbaar te maken. Het geluid is net zoals bij het afspelen van gestreamde muziek goed. Wanneer de zender helemaal goed is afgestemd is er geen ruis te bekennen. Alhoewel dat ‘knetterende’ geluid tussendoor niet heel erg is en nostalgische gevoelens kan opwekken. Wij draaiden de afstemknop dus af en toe een tikkeltje naar links of naar rechts om zo nu en dan verrast te worden door wat ruis.

Voor de mensen die geen zin hebben in het zoeken naar een radiozender heeft Tivoli Audio een gratis Radio app voor iOS en Android ontwikkeld. Hierin staan 100 populaire radiozenders, verdeeld over 10 genres. Deze radiozenders zijn gekozen op basis van de voorkeuren van meer dan 10.000 luisteraars. Het gaat hierbij wel om internationale zenders. Eerlijk gezegd zijn wij iets meer fan van Nederland.fm, waarbij je een duidelijk overzicht hebt van alle Nederlandse radiozenders. De Tivoli Radio app is hier te downloaden.

Conclusie

Wij moeten concluderen dat wij zeer tevreden zijn over de Model One BT. Het design is mooi en past goed, zoals eerder gezegd, in ieder huis. Dit komt mede doordat-ie verkrijgbaar is in 5 verschillende uitvoeringen. Zoals de titel van deze review al luidt: een klassieke tafelradio met een moderne tint. De Bluetooth functie werkt soepel en snel en de legendarische FM/AM-tuner heeft zijn naam waar gemaakt, mits je gebruik maakt van de externe antenne. En het allerbelangrijkste, het geluid is goed! Oók bij een harder volume. Wat kost zo’n ‘moderne’ tafelradio met Bluetooth? De adviesprijs is € 259,-. Niet goedkoop, maar over het algemeen vind je niet snel een Bluetooth speaker met zo’n design, geluidskwaliteit en goede ingebouwde radio in een vergelijkbare prijscategorie.

Wij horen graag als je iets mist in deze review. Laat het ons dan hieronder weten in de commentbox of stuur een mail naar [email protected]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Tivoli Audio’s Model One BT: Een klassieke tafelradio met een moderne tint (review)
Sluiten