Noah Korevaar
Noah Korevaar Digital 17 feb 2017

Mark Zuckerberg schrijft brief over de toekomst van Facebook: de belangrijkste punten

Mark Zuckerberg heeft ons in een nieuwe brief een voorproefje gegeven op de toekomst van Facebook. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje!

De toekomst van Facebook onthuld

Ome Mark heeft gisteren zijn visie voor de toekomst van Facebook gedeeld. Dan hebben we het natuurlijk over meneer Zuckerberg, de oprichter van dat sociale netwerk waar we allemaal teveel uren op aan het verspillen zijn.

Het is een update voor de brief die hij vijf jaar geleden schreef toen Facebook de beurs op ging. Het grootste verschil? Zuckerberg zet het sociale netwerk nu haast neer als een soort wereldwijde beweging, in plaats van een for-profit bedrijf dat gewoon keihard advertenties verkoopt. Het woord “community” wordt maar liefst tachtig keer gebruikt!

Facebook CEO Mark Zuckerberg

Wij zijn er nog niet helemaal uit of deze quote nou inspirerend of eng is: “In het afgelopen decennium heeft Facebook gefocust op het verbinden van vrienden en families,” zo schrijft Zuckerberg in de brief. “Met die basis gaan we ons focussen op de volgende uitdaging: het ontwikkelen van een sociale infrastructuur voor de community. Om ons te ondersteunen, om ons allemaal veilig te houden, om ons te informeren, voor maatschappelijke engagement, en om iedereen erbij te laten horen.”

Oftewel: Facebook wil een totaaloplossing worden, in plaats van een website waar je enkel de vakantiefoto’s van je buurman checkt en je door alle clickbait worstelt. Meneer Zuckerberg verpakt het in een inspirerende doelstelling, maar uiteindelijk zal Facebook er alleen maar machtiger van worden. Facebook

Even alles kort op een rijtje

Maar hé, laten we niet te pessimistisch naar de brief kijken. Er staan een hoop interessante dingen in. Je kunt de volledige brief hier checken. De kans is echter groot dat je geen zin hebt om 6000 woorden te lezen, dus we zetten hier even de belangrijkste punten voor je op een rijtje.  You’re welcome!

Facebook ziet het als zijn verantwoordelijkheid om mensen veilig te houden: Denk aan functies als Safety Check, waarmee gebruikers in de buurt van rampen razendsnel aan hun familie en vrienden kunnen laten weten dat ze veilig zijn.

In de toekomst wil Zuckerberg meer manieren introduceren waarop de community ziektes, misdaad maar ook bijvoorbeeld mentale problemen kan herkennen en aankaarten.

Facebook wil mensen samenbrengen, niet alleen online: Facebook wil in de toekomst nog meer mensen ook in het echt gaan samenbrengen. Of het nou om een simpele afspraak gaat of een groot evenement waar je voor kunt inchecken.

Facebook Discover People

Facebook wil zijn gebruikers op de hoogte houden: Tja, dit was een onderwerp dat ome Mark niet kon negeren. Facebook werd de afgelopen maanden overspoeld met fake nieuws. Zuckerberg ziet het als de verantwoordelijkheid van Facebook om de positieve effecten van je nieuwsfeed te versterken en de negatieve effecten de kop in te drukken.

Facebook gaat kunstmatige intelligentie gebruiken om content automatisch te verwijderen: De afgelopen maanden kwam de Facebook Live functie steeds op de verkeerde manier in het nieuws. Criminelen streamen namelijk steeds vaker hun misdaden op het internet, tot verkrachtingen aan toe.

In dit artikel legden we je uit waarom dat gebeurt. Facebook wil kunstmatige intelligentie gaan gebruiken om automatisch dat soort content op te sporen en te verwijderen. Volgens Zuckerberg blijft dat voorlopig echter toekomstmuziek.

Over Facebook gesproken: deze week bleek dat al je verbogen foto’s en berichten gewoon te vinden zijn! Check hier hoe dat in zijn werk gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mark Zuckerberg

Reageer op artikel:
Mark Zuckerberg schrijft brief over de toekomst van Facebook: de belangrijkste punten
Sluiten