Toekomst zonder lekke banden is binnen handbereik, dankzij Hankook iFlex

De uitvinding van de luchtband maakte fietsen en autorijden een stuk comfortabeler. Vóór de pneumatische band reed je vaak op wielen met een dun rubber laagje. Als je als fietser kasseien tegenkwam, dan kon je letterlijk van je fiets af stuiteren! Lang leve de luchtband dus.

Hankook toont nieuwe band: iFlex

Als je echter wel eens een lekke band hebt gehad, weet je dat er ook nadelen aan zitten. Bandenfabrikant Hankook werkt dus al een tijdje aan banden waar géén lucht in hoeft. Deze week toonden ze een nieuw prototype: de iFlex 5.

Hankook kwam al eerder met prototypes, maar deze nieuwe variant heeft enkele voordelen. Voorheen bouwde men de velg en band uit één stuk, het nieuwste type is alleen een band. Dit maakt ‘m gemakkelijker en goedkoper te produceren én beter te recyclen. De band rijdt comfortabel en veilig, omdat het gewicht opgevangen wordt door geometrische vormen in het (geheime) materiaal.

Hankook heeft de iFlex al op auto’s getest. De maximumsnelheid die ze behaalden was 130 km/u. Op zich is dat geen slecht resultaat, maar dat moet nog wel omhoog als de band met pneumatische banden moet concurreren. Zoals gezegd is het niet de enige luchtloze band, en waarschijnlijk is hij nog nét niet geschikt voor de consument. Wel tof om te zien dat er grote stappen gemaakt worden!

Reageer op artikel:
Toekomst zonder lekke banden is binnen handbereik, dankzij Hankook iFlex
Sluiten