Vies toetsenbord? Zo laat je hem weer glanzen in 3 stappen

We hebben er allemaal wel eens last van: een vies toetsenbord. Je hoort de kruimels knarsen wanneer je typt en voelt de vlekken op de toetsen. Tijd om daar wat aan te doen en je toetsenbord een grote schoonmaakbeurt te geven. Wij leggen uit hoe je dit doet.

Een schoon toetsenbord oogt niet alleen beter, maar is ook een stuk beter voor je gezondheid. De toetsen van je laptop zijn namelijk een bron van bacteriën. Volgens onderzoek van het IT-bedrijf CBT nuggets kunnen er 20.000 keer meer bacteriën op een toetsenbord zitten dan op een toiletbril. Reden genoeg om de schoonmaakspullen erbij te pakken en stevig te gaan poetsen.

Toetsenbord schoonmaken in 3 stappen

Stap 1 – Zet je computer uit

Allereerst is het belangrijk dat je, je computer uitzet. Je wil natuurlijk niet door een ongelukkige knop in te drukken al je bestanden wissen. Haal ook de stekkers en andere kabels (zoals een muis of externe harde schijf) uit de computer, om problemen met kortsluiting te voorkomen. Zorg er tot slot voor dat je een back up hebt van alle belangrijke bestanden, mocht er toch iets misgaan.

Stap 2 – Haal de kruimels weg

Nu je laptop uit staat kan het schoonmaken beginnen. Om de grootste kruimels uit het toetsenbord te krijgen, moet je de laptop ondersteboven houden en schudden. Tip: doe dit boven een prullenbak. Scheelt weer rommel die je anders moet opruimen.

Tik vervolgens zachtjes op de onderkant van je toetsenbord, om de hardnekkige deeltjes los te maken. Je kan ook kneedgum in de ruimtes tussen je toetsen drukken, zodat de meest vasthoudende kruimels daaraan blijven plakken.

Mocht dit nog steeds niet bij alle deeltjes helpen, ga dan met een stofzuiger of kruimeldief over het toetsenbord. Zorg ervoor dat je een klein opzetstuk gebruikt en je stofzuiger op de laagste stand zet. Anders ben je straks niet alleen de kruimels, maar ook je toetsen kwijt.

Silvercrest handstofzuiger Lidl
Een kruimelzuiger is ideaal om je toetsenbord schoon te maken. (Afbeelding: Lidl)

Je kan ook een spuitbus met perslucht gebruiken om de kruimels weg te blazen. Belangrijk is dat je met een zigzagpatroon over het toetsenbord spuit, zodat er geen hoekje is wat je mist. Dit kun je het beste doen in een hoek van ongeveer 75 graden, zodat de stofdeeltjes makkelijk uit de laptop kunnen vallen. Zorg ervoor dat je hiermee elke kant van een toets raakt. Als je geen perslucht hebt, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van een föhn (maar dan wel alleen met koude lucht). Spuit geen lucht direct onder de toetsen. Dit kan de kwetsbare elektronica beschadigen.

Als je dit alles hebt gedaan en er nog steeds viezigheid rondom je toetsenbord zit, kun je proberen om de toetsen uit je toetsenbord te halen. Of je dit kan doen zonder te toetsen te beschadigen, hangt van het soort laptop af. Als je dit wil doen zoek dan op wat voor soort laptop je hebt en volg de instructies van de fabrikant.

Stap 3 – desinfecteer en maak vieze vlekken schoon

Nu de vieze deeltjes eindelijk van het toetsenbord af zijn, moet hij er natuurlijk ook schoon uitzien. Maak daarom het oppervlak van het toetsenbord schoon, om ziektekiemen en vieze vlekken te verwijderen.

Veeg eerst het oppervlak schoon met een desinfecterend doekje. Ook kan het helpen om een zachte doek met ontsmettingsalcohol het oppervlak schoon te vegen. Maak zowel de toetsen, als de gebieden tussen de toetsen schoon, zodat alle plekjes goed meegenomen worden. Zorg ervoor dat de doek die je gebruikt bij het schoonmaken zo min mogelijk druppelt. Als er teveel vloeistof onder het toetsenbord komt, kan dit leiden tot beschadigingen. Wring dus goed het doekje uit voordat je begint met schoonmaken. Spuit geen water of andere schoonmaakmiddelen direct op het toetsenbord.

Ga tot slot nog één keer over alles heen met een vochtige (geen druppelende) doek. Je kan dit het beste met een microvezeldoek doen. Mocht je geen microvezeldoek hebben, is dit ook goed te doen met een alternatief (bijvoorbeeld een schone theedoek). Probeer schuurmiddelen en keukenpapier te vermijden. Deze geven krassen op het toetsenbord.
Droog om het af te maken alles nog een keer af met een zachte doek en je toetsenbord ziet er weer als nieuw uit!

Of toch een nieuw toetsenbord?

Is je toetsenbord echt niet meer te redden? Dan is het misschien een beter idee om een nieuwe te kopen. Je kunt dan bijvoorbeeld voor dit zeer indrukwekkende mechanische toetsenbord gaan. Vind je deze toch echt wat te duur? Maak je zorgen we hebben hier nog vijf alternatieven die een stuk betaalbaarder zijn.

Reageer op artikel:
Vies toetsenbord? Zo laat je hem weer glanzen in 3 stappen
Sluiten