Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Home 22 feb 2016

Tof: Nederlandse meid gaat permanent in een Tiny House wonen

Ooit gehoord van de Tiny House Movement? Dit is een beweging dat in de Verenigde Staten is ontstaan waarbij de wil om onafhankelijk te kunnen leven de leidende draad vormt bij het bouwen van kleine ecologisch verantwoorde huizen. Wat ontstond als een hype in de Verenigde Staten krijgt nu ook langzaam in Nederland belangstelling. Marjolein Jonker woont nu als één van de eerste Nederlanders in een Tiny House. Gaaf!

Het huis van Marjolein van de buitenkant.

Een Nederlander die in een Tiny House gaat wonen

Onze vrienden van Roomed.nl hebben de eer om Marjolein de komende maanden te volgen. Zij spraken Marjolein laatst en stelden haar alvast wat vragen. Hieronder een kleine preview van dit boeiende gesprek.

Waarom kies je ervoor om je huis te verruilen voor een tiny house?
“Ik huur al zo’n veertien jaar een doorsnee tussenwoning. Ik wilde eigenlijk al heel lang verhuizen, maar kon niet echt vinden wat ik wilde: een leuk, klein huisje in een mooie groene omgeving, het liefst nog in het bos. Zie dat maar eens te vinden in Noord-Holland met een bescheiden budget. Daarnaast wilde ik mijn ecologische voetafdruk verkleinen en beter voor de aarde zorgen (minder elektriciteit en water gebruiken, minder consumeren). Op een dag kwam ik op internet een foto tegen van een schattig klein houten huisje in Amerika, een tiny house. Ik was er weg van, maar het kwam nog niet meteen in mij op dat ik in Nederland ook wel zo’n klein huisje zou kunnen laten bouwen. Maar het liet me niet los. Hoe meer ik erover las, hoe enthousiaster ik werd. Op een dag zei een vriend van me: “Waarom ga je het niet gewoon doen?”. Nou, bij deze dus!”

Het huis van Marjolein van de binnenkant

Dus je besloot om in een tiny house te gaan wonen en deze zelf te ontwerpen en laten bouwen. Hoe pak je dit aan?

“Ik ben eerst op internet gaan zoeken naar informatie over wat er al in Nederland gebeurt. Behalve een paar Nederlandse artikelen over Amerikaanse tiny houses, kon ik niks vinden. Dus ik dacht: “Dan ben ik maar de eerste!” Ik besloot een blog te beginnen – Marjolein in het klein – over mijn avontuur op weg naar leven in een klein huisje in Nederland. Ook startte ik de Tiny House Nederland Facebookpagina. Vervolgens zocht ik contact met bouwbedrijven die kleine houten huisjes maken en vroeg of ze weleens hadden gehoord van tiny houses en er eentje voor mij konden bouwen. Ik kreeg een enthousiaste mail van Daniel, die mijn huisje wel wilde bouwen en ontwerpen. Uiteindelijk kwamen we er niet uit en al gauw ontmoette ik Lena van der Wal, studente bouwkunde aan de TU Delft en groot liefhebber van tiny houses. Ze vertelde me dat zij samen met haar broer Laurens een ontwerpbureau voor kleine huisjes wilde beginnen. Lena en Laurens boden aan mijn huisje te ontwerpen en later zijn Vincent Höfte en Dimka Wentzel bij het team gekomen. Dimka heeft al een tiny house gebouwd en gaat nu mijn huisje bouwen.”

Onze vrienden van Roomed stelde Marjolein nog een aantal interessante vragen, zoals hoe het huisje eruit gaat zien en waar het huisje zal prijken. Je kunt het gehele gesprek hier lezen.

Reageer op artikel:
Tof: Nederlandse meid gaat permanent in een Tiny House wonen
Sluiten