Mark Hofman
Mark Hofman Tech 7 dec 2018

Volgens Tom Cruise kijk je films helemaal op de verkeerde manier

Of het nu regenachtig is buiten of het zo’n heerlijke lui zondag is: films kijken vanaf je bank is heerlijk op zijn tijd. Wat is er nu beter dan het licht in de kamer dimmen, een heerlijk drankje pakken en languit in je bankhang outfit naar een scherm staren. Niet natuurlijk! Maar als we Tom Cruise en Mission: Impossible – Fallout regisseur Christopher McQuarrie mogen geloven, doen we het helemaal verkeerd. 

Tom Cruise geeft raad

Tom Cruise en Christopher McQuarrie snappen het maar al te goed: een filmpje kijken vanaf de bank is heerlijk. Maar de twee zijn wel van mening dat we het bijna allemaal op de verkeerde manier doen. En dat heeft niks te maken met de oncharmante manier waarop je achterwerk de bank vult, maar met de instellingen van je televisie.

Veel moderne televisies beschikken over een digital video processing effect, wat beter bekend is als Motion Smoothing of video interpolatie. Een feature die in de standaardinstellingen van je televisie al ingeschakeld staat. En terwijl het op zich een aardige functie is voor het kijken van live televisie, zitten er weinig voordelen aan op het gebied van films. Het beeld kan er namelijk raar uit komen te zien en wordt alles behalve goed naar de woonkamer gebracht. Althans, niet zoals de filmmakers het negen van de tien keer bedoelen. En dat is, volgens Cruise en McQuarrie, hartstikke zonde.

Motion Smoothing? 

Motion Smoothing weet onze filmervaring niet ten goede te doen, dat mag duidelijk zijn. Maar wat is dat hele Motion Smoothing nu eigenlijk? Een vraag die vrij simpel te beantwoorden is.

De feature zorgt ervoor dat de video frame rate van een televisie verhoogd wordt. Door Motion Smoothing split de televisie in extra frames, waardoor elk beeld soepeler lijkt dan het daadwerkelijk is. Dit wordt gedaan door video interpolatie, welke simpelweg nieuwe datapunten plakt tussen de bestaande datapunten. Zo worden de beelden op je televisie een stuk soepeler en lijkt het beeld minder op te springen. Een verschil die je, zoals McQuarrie in bovenstaande video al zei, alleen ziet wanneer je beelden naast elkaar gaat zetten.

Wil je films dus zien zoals ze daadwerkelijk bedoelt zijn door de makers? Dan is het aan jou de taak om Motion Smoothing uit te zetten in je instellingen. Thanks Tom!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Volgens Tom Cruise kijk je films helemaal op de verkeerde manier
Sluiten