Tom en Miel hebben dyslexie, maar studeren af met een 10 en zijn verzekerd van droombaan

Iedereen heeft van jongs af aan dromen die in de loop van het leven hopelijk uitkomen. En daar moet soms hard voor worden gewerkt. Neem het verhaal van de 24-jarigen Tom & Miel. Zij hebben beide dyslexie en hadden daardoor leerproblemen op de basisschool en middelbare school. Na de middelbare school kwamen ze bij een technische MBO-opleiding aan het ROC ter AA uit.

Dromen worden ook met hulp werkelijkheid en kwamen ze dankzij Helmond Stagestad voor een stage bij AAE terecht. Hier hebben ze een programmeerbare robotarm voor een draai freesmachine ontwikkeld en gebouwd met een nog niet bestaand grijpsysteem die verschillende vormen en producten kan vastpakken. Dat is pas vernuftig! Niet voor niets werden Tom en Miel op HBO-niveau beoordeeld met een 10. Dankzij deze prestatie zijn ze doorgestroomd naar het HBO en krijgen zodra ze hier zijn afgestudeerd een vaste baan bij AAE. Zo zie je maar dat je via een stage de kans krijgt om je talenten te ontwikkelen en een droombaan te bemachtigen. Wij raakten geïnspireerd door dit verhaal, namen met Tom & Miel contact op en stelden ze een vijftal vragen.

1. Welke rol heeft Helmond Stagestad bijgedragen aan de ontwikkeling van jullie talent?

“AAE is deelnemer in het project Helmond Stagestad. In dit project worden bedrijven en onderwijsinstellingen met elkaar in verbinding gebracht. Als studenten kunnen rekenen op een stageplaats kunnen de studenten hun talenten laten zien en kunnen bedrijven talenten spotten. Dat is weer goed voor een gezonde arbeidsmarkt. Zo ook bij ons.”

2. Hoe heeft het bedrijf AAE jullie geholpen om een droombaan te bemachtigen?

“Door in eerste instantie een normale stage aan te bieden. Maar daarin worden altijd kansjes verstopt en gekeken hoe je daarmee om gaat. Wij hebben deze kansen met beide handen aangepakt en daardoor hebben zij het vertrouwen in ons gehad en gevraagd of wij daar op zaterdag en in de vakanties wilde blijven werken. Vervolgens gaven ze ons een wel hele uitdagende opdracht. Meer op de manier van dit is het budget, dit is wat we ongeveer willen en dit is wanneer we het willen dus begin er maar aan. Juist door deze vrijheid hebben wij onze talenten kunnen ontwikkelen en weten we nu wat we later voor functie willen vervullen.”

3. Kunnen jullie wat meer vertellen over de vernuftigheid van de programmeerbare robotarm.

“Het is een beladingsunit voor een draaifreescombinatie. Een draai frees-combinatie is een productiebank waar complexe producten op gemaakt kunnen worden. Deze hebben de meest uiteenlopende en exotische vormen. Dit is ook waar de moeilijkheid van het project lag. AAE wilde een beladingsunit welke gebruiksvriendelijk is, die makkelijk te programmeren is en snel is om te stellen. Daarnaast zijn het complexe producten in vaak kleine series. Denk dan aan tien tot veertig stuks. De operator moet daarom vaak omstellen.

Wij hebben met speciaal ontwikkelde bekken, zoals wij ze noemen, ervoor gezorgd dat de normaal-tijdrovende-klus van omstellen naar een minuut of vijf is teruggebracht. De gebruiksvriendelijkheid was ook een hoge eis. De operator moet gemakkelijk met de automatisering kunnen werken. Daarom hebben we zoveel mogelijk plaatjes en zo min mogelijk programmeerstappen proberen te gebruiken.”

4. Waar zien jullie jezelf over vijf jaar?

“Ik zie mezelf over vijf jaar in een commercieel technische functie waarin ik zowel bezig ben met klanten als de techniek op de vloer. Op die manier kan ik mijn talenten het beste kwijt in mijn vak, aldus Tom.” Miel ziet zichzelf ergens anders dan Tom en wil eerst nog veel leren op technisch gebied. “Ik wil veel toegevoegde waarde leveren. Uiteindelijk wil ik ontwerpen en prototypes bouwen,” aldus de leergierige Miel.

5. Welke tip(s) hebben jullie voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar droombaan?

“Heel cliché natuurlijk. Volg je hart, ga dingen uitproberen en waak op kansen die je overal tegen kunt komen. Pak deze kansen met beide handen aan en probeer er altijd iets moois van te maken. Zodat je altijd met trots naar de dingen die je hebt gedaan kunt terugkijken. Dat doe ik ook als ik langs de robot loop, dan ben ik iedere keer weer trots als ik zie dat er mee wordt gewerkt.”

Met elkaar bereik je meer dan alleen!

Inspirerend, right?!Tom & Miel hebben dus hun droom kunnen verwezenlijken, omdat zij met behulp van Helmond Stagestad een stage bij AAE bemachtigden en de kans kregen om hun talent te ontwikkelen. Helmond Stagestad, waar de Rabobank een aandeel in heeft, streeft ernaar de kloof tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen te dichten door een betere samenwerking op het gebied van stages, praktijkopdrachten, advieswerk en contractonderzoek te zoeken. Hiermee krijgen jongeren de kans om hun talenten optimaal te kunnen ontwikkelen. De Rabobank is ervan overtuigd dat je met elkaar meer bereikt dan alleen. Een ieder kan namelijk een aandeel in het leven van een ander hebben. Geen wonder dat de guys Tom & Miel de hoofdrol in onderstaande video, ‘Een aandeel in elkaar‘ hebben gekregen. Check it out!

Wil jij ook via een stage je droombaan bemachtigen? Neem dan een kijkje op de website van de Rabobank.

Reageer op artikel:
Tom en Miel hebben dyslexie, maar studeren af met een 10 en zijn verzekerd van droombaan
Sluiten