Ilona Braam
Ilona Braam Home 6 sep 2017

Apple heeft een nieuwe manier gevonden om wachtwoorden te killen

Wachtwoorden zijn tegelijkertijd een zegen en een vloek. Aan de ene kant kunnen ze onze gegevens beschermen, maar aan de andere kant zijn ze, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen, een pain in the ass. Om de pijn te verzachten worden allerlei manieren bedacht om dit kwaad te vervangen door iets anders.

Zo hebben we inmiddels een patroon om je smartphone te ontgrendelen of de welbekende vingerafdrukscanner en irisscanner. Apple schijnt echter ook nog bezig te zijn met een andere authenticatiemethode. Bij de HomePod zou hiervoor blijkbaar een bepaalde toon worden gebruikt.

Toon als authenticatiemethode bij koppelen HomePod aan iPhone

Dit zou in ieder geval door de HomePod firmware worden verklapt. Deze firmware lijkt vol te zitten met kostbare informatie over Apple’s plannen. Eerder dit jaar werd ook allerlei informatie over de iPhone 8 uit de code ontfutseld. Nu heeft een ontwikkelaar een tekst gevonden, welke je te zien zou krijgen bij het verbinden van je iPhone met de HomePod. In de notificatie wordt aangegeven dat je iPhone aan het wachten is op een toon van de HomePod en dat je ervoor moet zorgen dat je toestel bij de slimme speaker in de buurt is en niet belemmerd wordt. Guilherme Rambo postte daarnaast ook nog een beeld van hoe deze setup er op je toestel eruit zal komen te zien.

Misschien niet altijd even handig

Het lijkt er echter op dat dit toonsysteem alleen gebruikt zal worden, wanneer je de HomePod voor de eerste keer koppelt aan je iPhone. Er is verder nog niks gevonden in de firmware over het gebruik van dit systeem bij andere authenticatieprocessen. Het zou op zich een interessante manier zijn om een wachtwoord te omzeilen, hoewel het niet onder alle omstandigheden even handig zou zijn.

Apple HomePod

iOS 11 met Automatic Setup

In het verleden heeft Apple een vergelijkbare methode toegepast bij het installeren van de Apple TV met behulp van een iPhone. Dus wie weet dat we inderdaad vaker tonen gaan gebruiken op onze Apple apparaten. Met iOS 11 zouden we ook nog de zogenaamde Automatic Setup feature krijgen, waarbij je een nieuwe iPhone automatisch helemaal kan instellen door deze te koppelen aan je oude toestel.

In December zullen we het kunnen uitproberen wanneer de HomePod eindelijk beschikbaar is. Nog voordat de speaker er echter is, heeft hij al een broertje gekregen. Sony onthulde onlangs  een eigen slimme speaker, welke als twee druppels water op de HomePod lijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple heeft een nieuwe manier gevonden om wachtwoorden te killen
Sluiten